Categories
Novosti

SAD:Toyota počela proizvodnju u punom kapacitetu

Toyota je saopštila da je desetak njenih pogona počelo da radi punim kapacitetima u Sjevernoj Americi, do nivoa prije martovskog zemljotresa i cunamija, dva mjeseca ranije nego što se očekivalo. Kompanije Honda i Nisan su ranije objavile oporavak proizvodnje u tom regionu, dok se Toyota vratila u regularne okvire tek šest mjeseci od katastrofalnog zemljotresa 11. marta.

Cilj Toyote je da poveća prodaju lansiranjem kompletno novog modela Camry sedan u SAD u oktobru, nakon što je izgubljen dio trzišta zbog smanjene proizvodnje. Sve fabrike i snabdjevači u Sjevernoj Americi su u punoj brzini, a neki rade i prekovremeno, izjavio je izvršni potpredsjednik kompanije za Sjevernu Ameriku Steve Agelo.

Toyota je prvobitno planirala da će normalizovati proizvodnju do novembra ili decembra. Pošto pogoni u Japanu također rade u skladu sa planom, uprava kompanije se fokusirala na popunjavanje ispražnjene dileske mreže.  Planovi za podizanjem 14-tog pogona u Sjevernoj Americi su i dalje na snazi, kao i početak proizvodnje popularnog sedana Corolla u fabrici u Misisipiju.