Categories
Noviteti Novosti

Chevroletovi noviteti za Frankfurt

U godini u kojoj slavi stogodišnjicu postojanja, Chevrolet je pripremio zanimljive modele na svome štandu u paviljonu 9 na 64. frankfurtskom sajmu automobila.

„U Frankfurtu 2011. Chevrolet će ponuditi uravnotežen pogled na naše planove za budućnost, rekao je Wayne Brannon, predsjednik i izvršni direktor Chevrolet Europe. „S izložene dvije produkcijske europske premijere i dva revolucionarna koncepta, veseli nas što smo prisutni na najvećem automobilskom sajamu na kontinentu.“

Među automobilima koji su izloženi, njih četiri zaslužuju osobitu pažnju. Najnovijim izdanjem Malibua, Chevrolet će proširiti svoju prisutnost na tržištu u europski segment srednje velikih vozila. Malibu će krenuti u prodaju iduće godine. U međuvremenu će se na tržištu naći 1.3-litarska turbo dizelska verzija Avea, i to najesen. Koncepti Miray i Colorado Rally predstavljaju revoluciju u dizajnu kreativno interpretirajući klasične Chevroletove značajke. Dugoočekivana peta generacija Camara i posebno izdanje Chevrolet Corvette, Centennial Edition, dodatno ističu naglasak koji Chevrolet stavlja na visoke performanse. Ljubitelji autotrka će k tome mogu vidjeti Corvette koja je u lipnju ove godine osvojila prvo mjesto u GTE klasi u Le Mansu.

Malibu: nova Chevroletova perjanica

Novi Malibu donijet će provjerenu vrijednost i vrhunski osjećaj u europski segment srednje velikih automobila. S koeficijentom otpora zraka bliskim onome Voltovom (0,28) bit će jedan od aerodinamički najučinkovitijih automobila u Chevroletovoj ponudi osobnih vozila. Međuosovinski razmak od 2.737 mm i trag kotača od 1.577 mm daju Malibuu sportski stav i prostranu kabinu. Njegova čvrsta i vrlo robusna struktura karoserije omogućava precizno ugađanje i dinamičku kontrolu vozila, a oboje su ključni za Malibuove izvanredne vozne i upravljačke karakteristike. Kupci će moći birati između dvaju ekonomičnih i snažnih četverocilindričnih dizelskih ili  benzinskih motora zapremine 2.0 i 2.4 litre te snage od 164 i 169 KS. U Europi će od 2012. novi Malibu biti dostupan s ručnim i automatskim mjenjačem.

Snažne linije karoserije: konceptni Colorado Rally

Kamioneti su odigrali ključnu ulogu u povijesti Chevroleta. Konceptni Colorado Rally dizajniran s avanturom na umu želi na autentičan način predstaviti kako bi mogla izgledati rally varijanta ovog kamioneta. Cijeli niz raznih značajki dodatno povećava njegov off-road karakter.

„Colorado Rally predstavlja Chevroletovu DNK u off-road verziji. Tijekom razvoja ovog vozila detaljno smo istražili svijet off-road automobilizma – svaki pojedini detalj proučen je u tančine kako bismo pružili maksimalnu autentičnost dizajniranu s rally karakteristikama na umu, odnosno tipom relija koji se zove i cross-country rally“, rekao je Carlos Barba, direktor GM-ovog Južnoameričkog dizajnerskog centra.

Konceptni Colorado Rally pogonjen je 2.8-litarskim turbo dizelskim motorom te je opremljen amortizerima Fox Racing Shox (hod 140 mm) i sustavom podvozja podesivim po visini (do 50 mm). Njegovi 18-inčni naplatci načinjeni su od jednog komada aluminija i na njih su montirane posebne gume za vožnju u blatu. Dva vitla sa 5,5 KS integrirana u prednji i stražnji odbojnik imaju vučni kapacitet od četiri metričke tone i dolaze s 23.000 mm dugim aeronautičkim kabelom. Među ostalim značajkama vanjštine ovog vozila su dvije kuke za vuču na prednjem i stražnjem dijelu kamioneta, akrilni rally prozori i stilizirani stabilizator u boji ugljena. Iznutra nekoliko sustava pruža sigurnost i udobnost. Sustav brzog protoka zraka čisti kabinu odmah po ulasku oblaka prašine, dok glavni prekidač na središnjoj konzoli pokreće motor i u hitnom slučaju deaktivira sve sustave u vozilu.

Futuristički Miray

Prvi put predstavljen na Automobilskom sajmu u Seoulu u ožujku ove godine, konceptni roadster Chevrolet Miray (korejska riječ za „budućnost“) nudi posve svježu interpretaciju nekih tipičnih Chevroletovih dizajnerskih elemenata uz istovremeno odavanje počasti Chevroletovoj tradiciji proizvodnje sportskih automobila. Miray ima aerodinamičan trup koji podsjeća na moderne lovačke mlazne avione, s bočnim dijelovima klinastog oblika načinjenih od ugljičnih vlakana i kombinacije plastike ojačane ugljičnim vlaknima. Njegovu dvodijelnu rešetku okružuju LED prednja svjetla s novim prepoznatljivim svjetlima za dnevnu vožnju. Dizajneri su se odlučili za posve jedinstven pristup za prikaz informacija u automobilu: koristi se pozadinska projekcija na ploči s instrumentima. Mirayev „poluelektrični“ pogonski sustav, smješten uglavnom iza i ispod vozača, konstruiran je tako da poveća performanse i uštedu goriva. Njegova dva prednja 15-kilovatna električna motora pogoni 1,6-kilovatsatna litij-ionska baterija koja se puni regenerativnim kočenjem. 1,5-litarski četverocilindrični motor s turbopunjačem smješten iza kokpita u kombinaciji s električnim motorima nude vožnju visokih performansi.