Categories
Novosti Vijesti BiH

Predstavljeni Hyundai noviteti za bh. tržište

Danas je u Sarajevu održana domaća prezentacija novih Hyundai modela, a radi se o modelima Veloster, i40 i Elantra. Hyundai je jedna od popularnijih automobilskih marki u našoj zemlji, a novi modeli će samo poboljšati dobru prodaju u BiH.  Na početku prezentacije novinari su upoznati sa početkom gradnje novog Prodajno-servisnog centra kompanije Hyundai auto BH, koji će biti izgrađen u sarajevskom naselju Šip. Radi se o naporu kompanije Hyundai auto BH da svojim kupcima ponudi još bolju uslugu, tako što će budući kupci na jednom mjestu imati usluge servisa i prodajnog salona. Čitava investicija ima cijenu od devet miliona KM (bez PDV-a), a očekuje se da će objekat biti završen za devet mjeseci.

U nastavku konferencije, novinarima su predstavljeni noviteti, a za početak odabran je Hyundai Elantra, model od kojeg se dosta očekuje na bh. tržištu. Ovaj model je godinama okosnica prodaje Hyundai marke u našoj zemlji, ali i u svijetu, pa je tako Elantra najprodavaniji Hyundai model i do sada je u pet generacija u više od šest miliona primjeraka.

Nova Elantra predstavlja petu generaciju ovog modela i treba upotpuniti ponudu između kompaktnih modela i30 i i40 u karavanskoj, a potom i limuzinskoj izvedbi. Upravo dimenzijama to nova Elantra i dokazuje (vanjske dimenzije Elantre su: 4530 x 1445 x 1775 mm). Novu Elantru odlikuje najviši nivo sigurnosti, najniži nivo buke i iznad prosječan popis standardne opreme. Na bh. tržište Elantra dolazi sa 1,6 benzinskim motorom snage od 132 KS u kombinaciji sa šestostepenim ručnim mjenjačem. Ovaj motor je i najprimjereniji domaćem tržištu zbog najboljeg omjera cijene i performansi te potrošnje od 6,1 l/100 km. Najveća brzina Elantre sa ovim motorom iznosi 200 kilometara na sat što je zasluga najnižeg koeficijenta otpora zraka u klasi (0,28), dok ubrzanje do 100 kilometara na sat iznosi 10,7 sekundi. U ponudi će se kasnije naći i 1,8 benzinski motor  sa 150 KS i sa opcijom automatske transmisije. Cijene na bh. tržištu počinju sa 1,6 motorom i paketom opreme Comfort po cijeni od 29.990 KM, zatim slijedi isti motor sa paketom opreme Active po cijeni od 32.290 KM, dok je zadnji paket opreme Style sa cijenom od 33.990 KM.

Drugi model koji je predstavljen na konferenciji je Veloster, koji je do sada već izazvao veliku pažnju svjetske javnosti, upravo zbog toga što se radi o automobilu sa troje putničkih vrata. Tako se ovaj automobil može smatrati miksom kupea i klasičnog hatchbacka. Od inovacija akođer treba istaknuti i prvi Hyundai mjenjač sa dupkim kvačilom. Hyundai Veloster će također imati jedinstvenu Hyundai petogodišnju trostruku garanciju. Petogodišnja trostruka garancija podrazumijeva pet godina garancije za cijelo vozilo, pet godina mobilne garancije i pet godina besplatnih preventivnih pregleda u okviru redovnog održavanja.

Novi Hyundaijev model pokreće živahni i učinkoviti 1,6 litreni četverocilindraš snage 132 KS, a kupcima će biti na raspolaganju šesterostepeni ručni ili automatski mjenjač. Početkom 2012. možemo očekivati i 1.6 GDI sa turbopunjačem koji razvija 208 KS. Što se tiče naprednih tehnologija, Veloster serijski dolazi sa sedmoinčnim TFT ekranom, omogućavajući atraktivnu platformu za Hyundai satelitsku navigaciju, te gledanje filmova pomoću DIVX softvera. Ekran dolazi i sa mogućnosti spajanja na Camcorder ili igraću konzolu Playstation. Veloster će biti dostupan i sa AUX, USB i RCA ulazima u serijskoj opremi i mogućnosti upravljanja sistemom pomoću tipki na volanu. Cijena ovog modela sa 1,6 motorom iznosi 35.490 KM.

Posljednji model koji je predstavljen jeste nova Hyundai perjanica i40. Već pri svom predstavljanju prije nešto više od tri mjeseca, i40 je podigao veliku prašinu u srednjoj klasi. Atraktivan dizajn i odlični motori su recept za uspjeh. Dizajniran i razvijen u evropskom centru za istraživanje i razvoj u Russelsheimu, u Njemačkoj, i40 će pomoći Hyundaiju da se pozicionira kao moderna premium, nudeći kupcima obilježja luksuznog vozila i kvalitetu po prihvatljivim cijenama.

Hyundai i40 je prvo predstavljen kao karavan, sa petogodišnjom trostrukom garancijom. Novi i40 će biti dostupan sa četiri motora u skladu s normama Euro 5, a to su dva benzinska i dva dizel motora. Navedeni motori pokrivaju raspon snage od 115 KS do 177 KS, dok će u ponudi biti ručni i automatski mjenjači. Hyundaijev novi dvolitarski četverocilindraš sa GDI tehnologijom ima svoju premijeru u modelu i40. Ovaj motor ima snagu od 177 KS i 213 Nm okretnog momenta koji modelu i40 osiguravaju najbolje performanse  i ekonomičnost u klasi. Model i40 s ovim motorom i mjenjačem sa šest brzina, postiže rekordno nisku potrošnju goriva od 6,7 l/100 km u kombiniranom ciklusu. Na bh. tržištu model će za sada dolaziti u dizel (1.7 CRDi) sa 115 ili 136 KS, dok bi benzinske varijante na bh. tržište trebale doći kasnije. Cijene za i40 kreću se od 46.990 KM za model sa Active opremom, zatim 49.990 KM za Style opremu, te 52.990 KM za Premium opremu. Cijene važe za model sa 1,7 CRDi motorom sa 115 KS.