Categories
Novosti Testovi

TEST: Peugeot 308 1.6 HDi

Iako je nedavno na našem tržištu predstavljena redizajnirana verzija Peugeota 308, na test smo dobili verziju prije redizajna u najštedljivijoj varijanti sa 1.6 HDI motorom, koja i dalje predstavlja best buy u ponudi kompaktnih automobila na našem tržištu. Peugeot 308 je jedan od popularnijih kompakta na svijetu, a razlog ove popularnosti leži u činjenici da je njegov prethodnik, model 307, popločao put do uspjeha mlađem bratu. Zbog toga inžinjeri iz Peugeota nisu imali lak zadatak prilikom pravljenja njegovog nasljednika.

Dizajn

Peugeot 308 je prilikom svoje premijere bio najljepši automobil u svojoj klasi, a i danas spada među pet najljepših. To i ne čudi, pogotovo kada pogledate njegov prednji dio sa velikom maskom hladnjaka, nešto po čemu su skoro svi modeli Peugeota prepoznatljivi u posljednjih 10 godina. Velika kromirana rešetka hladnjaka zauzima najveći dio prednje strane vozila, a na jednom dijelu prelomljena je plastičnom lajsnom. Maska, prednja svjetla za maglu i logo Peugeota je dio masivne prednje karambolke. Upravo ta karambolka daje osobnost ovom vozilu, pogotovo njen zaobljeni vrh, koji se dizajnerskim linijama nastavlja na haubu, uz efektni završetak na velikom prednjem vjetrobranskom staklu. Tu su još i velika bademasta svjetla, koja su skoro ista kao ona na modelu 307. Bočna linija otkriva da je Peugeot 308 visok automobil, a tu su i velika bočna vrata, mada se ne možemo oteti utisku da je prednji par vrata previše glomazan, nauštrb onih stražnjih, tako da je pristup stražnjoj klupi malo otežan. Za razliku od modela 307, mora se reći da je dizajnerima nestalo inspiracije prilikom dizajniranja stražnjeg kraja 308-ice. Naravno, u obzir moramo uzeti da je dizajn stražnjeg kraja urađen kako bi se dobilo na zapremini prtljažnika, ali ipak, moglo se naći neko bolje rješenje. Nažalost, ni na redizajniranoj verziji ovaj dizajnerski nedostatak nije ispravljen. Velika ispupčena peta vrata, sa svjetlosnim grupama postavljenim u krajeve karoserije i masivna stražnja karambolka su glavne značajke stražnjeg dijela ovog automobila.

Enterijer

Što se tiče enterijera, ovdje upućujemo samo pohvale. Peugeot 308 i danas ima jednu od najboljih unutrašnjosti u klasi, kako po pitanje ergonomije, tako i po pitanju kvaliteta materijala. Čitavim enterijerom preovladavju kvalitetni materijali koji su jako ugodni na dodir i otporni na grebanje. Blago položena centralna konzola u sebi sadrži audio uređaj i komande automatske dvozonske klime. Na njenom dnu je smješten odličan manuelni mjenjač, koji je taman na dohvat ruke. Na vrhu centralne konzole nalaze se tri otvora za ventilaciju, a u skupljim varijantama opreme, centralni otvor služi kao raspršivač mirisa. Iznad otvora je smješten ekran board kompjutera. Mora se reći da je u čitavom enterijeru korišteno mnogo kroma, pa su otvori za ventilaciju i instrument krugovi obrubljeni istim. Instrument tabla je pregledna i jednostavna, a sastoji se od dva veća i manja instrument kruga, dok je u sredini, pomalo staromodni, brojač kilometara. Polugice brisača i pokazivača smjera su iz modela 307, dok u svakom modelu 308 na raspolaganju imate komande audio uređaja iza volana, što je za svaku pohvalu. Zahvaljujući dobrom međuosovinskom razmaku od 2.608 milimetara, prostora za putnike u 308 ima dovoljno. Nešto više prostora je za putnike naprijed, ali se ni oni na stražnjoj klupi neće žaliti. Trebamo li spomenuti da je 308 udoban model? Spomenut ćemo, ali samo uz konstataciju da smo na to navikli iz svakog modela Peugeota. Sjedišta su dovoljno prostrana i daju dobar bočni oslonac. I na kraju, dolazimo do razloga zašto Peugeot 308 ima tako neinspirativan stražnji kraj. Jednostavno, zbog zapremine prtljažnika. Naime, 308 ima jednu od najvećih zapremina u klasi i ona iznosi fantastičnih 430 litara, što je za automobil ove klase izvanredan podatak.

Motor i podvozje

Za pogon ovog modela bio je zadužen čuveni 1.6 HDI dizelski motor sa najvećom snagom od 68 Kw ili 92 KS. Sa solidnim obrtnim momentom od 215 Nm pri relativno niskih 1.750 obrtaja, ovaj motor se može smatrati idealnim za Peugeot 308. Ono što ga najviše odlikuje jeste potrošnja, tako da ćemo krenuti od toga. U toku našeg testa, a moramo priznati da se većinom radilo o gradskoj vožnji, naša prosječna kombinirana potrošnja nije prelazila 6,5 litara dizela. Prilikom provlačenja kroz gradske gužve, 308 je trošio oko 7,5 litara crne tečnosti, dok se na otvorenom prosjek može spustiti i na odličnih pet litara na stotinu pređenih kilometara. U ovaj prosjek trebamo ubrojiti i pređenih 100 kilometara po brdovitim i zavojitim cestama, gdje smo 308, u granicama normale, podvrgli nešto oštrijoj vožnji. Ni ova vožnja nije ostavila veći trag na potrošnju, a 308 je dokazao da je u njemu ostalo nešto od DNK-a iz svjetskog rally šampionata WRC. Precizan volan, minimalno naginjanje karoserije, bez obzira na visinu i brzinu ulaska u zavoje, te elastičan motor, na nas su ostavili dobar dojam. Naravno, ovakvu vrstu vožnje neće raditi osobe sa porodicom u automobilu, ali 308 dokazuje da nema ništa protiv takve vožnje. Pritom je vožnja zaista udobna i 308 odlično upija neravnine na cesti, tako da je jedino što ćete osjetiti tupi zvuk, koji se neće prenijeti na vaše bubrege. Iako mnogi smatraju da bi za ovaj model bila idealna varijanta od 110 KS istog motora, smatramo da je 92 KS sasvim dovoljno i da se ovakva snaga vrlo lako može nositi sa težinom vozila od 1.303 kilograma.

Oprema i cijena

Peugeot 308 na našem tržištu nije mogao imati povoljnu cijenu, koja bi zadovoljila široke narodne mase (kako to rade neki razvikani konkurenti, na samo njima znan način), tako da njegova prodaja na bh. tržištu nije opravdala očekivanja. Međutim, sada je ovaj model dostupan po akcijskoj cijeni od 30.990 KM, koja uključuje bogatu serijsku opremu. Izdvojit ćemo neke od stavki ovog paketa opreme poput električnih retrovizora sa grijačima, zračnih jastuka za vozača i suvozača, bočnih zračnih jastuka, varijabilnog servo upravljača, centralnog zaključavanja sa daljinskom komandom, ABS+EBD, board kompjuter, sjedište vozača i suvozača podesivo po visini, prednje električne sekvencionalne podizače stakala sa zaštitom od prikliještenja, alu felge od 16 cola, Stilski look paket (vanjske ručke na vratima i retrovizor u boji karoserije ), auto radio CD +MP3, automatski klima uređaj, kožni volan i ručicu mjenjača, svjetla za maglu, sportski prednji branik sa kromiranom rešetkom za ulaz zraka, zaštitni look paket ( bočne zaštitne lajsne i okviri branika u boji karoserije ), stražnje električne sekvencionalne podizače prozora, centralni prednji naslon za ruke sa ugrađenom pregradom…Doplata je jedino bila metalik boja.

Foto: Dženan Kriještorac