Categories
Noviteti Novosti

Punto dobio novi redizajn i motore

FIAT je izgleda skontao da je napravio grešku sa redizajnom modela Grande Punto, koji je i danas jedan od najljepših modela u svojoj klasi. Prije dvije godine nastao je Punto Evo, neslavni pokušaj redizajna nečeg što je bilo idealno. Nemojte nas pogrešno shvatiti, Evo je značajno bolji i kvalitetniji model od Grande Punta, ali jednostavno nije naišao na dobar odaziv kod kupaca, koji su teško varili čudan prednji izgled vozila.

 

 

 

Kako uvoznik FIAT, Alfa Romeo i Lancia vozila u BiH, firma Autocommerce, nikada zvanično nije predstavila model Punto Evo (šta očekivati od firme koja je do sad na bh. tržištu uspjela prodati SEDAM automobila – podaci do juna ove godine op.a.), izgled i kvalitet ovog modela morali smo provjeravati na cestama zapadnoevropskih zemalja ili barem Hrvatske ili Srbije. Sumnjamo da će se situacija promijeniti i sa ovim posljednjim redizajnom, tako da ćemo utiske i dalje skupljati zaskakanjem po ulicama vlasnika ovog modela.

Bilo kako bilo, FIAT je vratio ime Punto, što je bilo i logično, jer je prefiks Grande imao svoju važnost prije šest godina, kada je taj model bio prvi koji je probio magičnu granicu od četiri metra dužine u klasi gradskih automobila. Tako je za Salon automobila u Frankfurtu pripremljen Punto modelske godine 2012, koji je dobio i dvocilindrični TwinAir motor. Novi Punto će biti dostupan kupcima početkom 2012. godine, a pored estetskih izmjena koje se odnose na onaj nikad svareni prednji dio, koji je ostao bez kromirane letvice ispod znaka i ružne crne plastike, tu su i nove alu felge od 15 cola, kao  i proširene palete metalik boja. I Punto je dobio novi dvocilindrični turbomotor sa 85 konjskih snaga, a novost je i prigušeni 1,3 JTD sa 85 KS.