Categories
Novosti Testovi

TEST: Dacia Duster 1.5 DCi Laureate

Dacia krupnim koracima grabi naprijed. To je jasan rezultat opsežne ofanzive ovog rumunskog proizvođača, potpomognutog francuskim znanjem i tehnologijom. Nakon vrlo dobrih modela Logan i Sandero, Dacia je odlučila svoje prste umiješati u sve popularniji SUV segment, pa je tako nastao Duster koga smo na testu imali u verziji sa 4X4 pogonom. Duster je logičan proizvod, pogotovo kad se u obzir uzme da iza ovog projekta stoji Renault-Nissan grupacija, koja ima dugogodšnje iskustvo u proizvodnju SUV modela, ali i čistokrvnih terenaca. Njegova robusnost može, a i ne mora, odbiti kupce, ali se ne može poreći da se radi o odličnom automobilu.

Dizajn

Posmatrajući Duster izvana, ne bi se reklo da prema dizanju ovaj model dolazi iz ovog vijeka, pogotovo kada danas imamo sve više šminkerskih verzija SUV-ova, koji će još malo početi ličiti na sportske automobile. Upravo taj robustan dizajn je ono što vas na prvi pogled privuče ovom automobilu. Jasne i oštre dizajnerske linije odlikuju svaki dio ovog automobila, a posmatrajući vozilo sa prednje strane u oči upadaju velike svjetlosne grupe, koje su sastavljene od farova sa crnim sočivima, iznad kojih se nalaze pokazivači pravca. Između je lijepo ukomponirana maska sa kromiranom letvicom i novim logom Dacie. Masivan prednji odbojnik u sebi ima inkorporirana svjetla za maglu, otvor za hladnjak i zaštitnu plastiku motora. U testnom modelu na prednjoj i bočnim stranama nalazile su se i kromirane ukrasne cijevi, koje doprinose i zaštiti podvozja. Bočna strana daje do znanja da se radi o visokom vozilu, a cijelom dužinom Dustera prostire se zaštitna plastika, od blatobrana, vrata, pa sve do stražnjeg dijela. Tu su i jasno naglašeni široki blatobrani, koji naglašavaju o kakvoj se vrsti vozila radi. Na Dusteru prisutni i krovni nosači, a tu su još i bočne stopice za lakši ulazak u vozilo. Stražnja strana vozila je najjednostavnija izgledom, te su pored svjetlosnih grupa, prisutna i velika peta vrata.

Enterijer

Unutrašnjost ovog modela odiše jednostavnošću i vidi se da je Duster iznutra urađen kako bi njegova upotreba bila što jednostavnija. Radi jednostavnije proizvodnje, i u Dusteru se nalazi kokpit koji smo već imali priliku vidjeti u modelima Sandero i Logan. To uopće nije loša stvar, jer se radi o ergonomski dobro postavljenom kokpitu. Na centralnoj konzoli nalazi se audiouređaj, komande klime, te prekidači električnih stakala. Zamjerke upućujemo na nešto niže postavljene komande klimatizacije, koje tokom vožnje nisu baš lako dostupne, dok je originalan potez dizajnera smještanje prekidača za stražnja stakla između prednjih sjedišta. Na dnu centralne konzole nalazi se i prekidač za kontrolu pogona Dustera.

Sve je oplemenjeno klavir lakom braon boje, koji razbija monotoniju sive plastike i daje dodatnu dozu elegencije enterijeru. Trokraki volan je opšiven kožom, dok je instrument tabla lako čitljiva, a između dva instrument kruga je smješten ekran board kompjutera. Testni model je dolazio sa kožnim sjedištima, koja su, moramo naglasiti, vrlo udobna. Osim toga, prostrana su, a u Dusteru ima sasvim dovoljno mjesta za pet putnika. Zapremina prtljažnika iznosi 475 litara, dok sa preklopljenjim stražnjim sjedištima zapremina raste na 1.636 litara.

Motor i podvozje 

Duster je dolazio u varijanti sa 1,5 Dci motorom i 110 KS, uz obrtni moment od 240 Nm. Neko bi rekao da ovaj motor nije dovoljan za ovakvu vrstu vozila, ali ovako razmišljanje nikako nije ispravno. Naime, ovaj motor se solidno snalazi u uslovima vožnje na otvorenoj cesti i po autoputu, dok svoje pravo lice pokazuje na terenski slabije prohodnijim putevima. Iako je testni model imao samo 400 kilometara prilikom preuzimanja i ako nismo željeli opterećivati ovaj motor do njegovih krajnjih granica, ono što smo vidjeli nam je sasvim dovoljno da kažemo da se radi o odličnom agregatu. Podršku agregatu daje i odličan šestostepeni mjenjač, koji specijalno za Dustera dolazi sa skraćenim prijenosnim omjera. Pošto Duster nema klasične redukcije pogona, nego samo blokadu diferencijala, prva brzina ovog mjenjača je proračunata kratko tako da zamjenjuje redukciju i treba je više koristiti za terensku vožnju, dok prilikom cestovne vožnje možete startati iz druge brzine. Ista stvar je i sa ostalim brzinama, pa na otvorenoj cesti, kuda biste prošli sa brzinom niže, sa Dusterom slobodno možete u višoj. Prekidač za pogon ima tri modusa rada, a to su 4X2, Auto i LOCK. U prvom modusu vozite samo na prednji pogon, u drugom modusu automatski se uključuje 4X4 pogon, ukoliko naiđete na teže terene, dok treći način blokira diferencijal i koristi se prilikom off-road vožnje. Napadni ugao od 30 stepeni i 20 cm klirensa, sa ovim vozilom pruža dosta zabave u vožnji po slabije prohodnim terenima. Duster u verziji sa pogonom na sve točkove ima težinu od 1.300 kilograma, a 1,5 Dci motor sa težinom lako izlazi na kraj. Potrošnja je ono što najviše iznenađuje, a za prvih pređenih 400 kilometara kombinovane vožnje, Duster je potrošio samo dvije crtice pokazivača stanja goriva, a kada to prevedemo na matematičke pokazatelje, reći ćemo da je gradska potrošnja bila 6,4 litra, vožnja na otvorenoj cesti 5,3, što je oko 5,6 litara kombinirane potrošnje. Iako malu potrošnju možemo pripisati i tome što je motor relativno nerazrađen, reći ćemo da sa 50 litara zapremine rezervoara možete preći oko 1.000 kilometara kombinirane vožnje.

Oprema i cijena

Testni model je dolazio u paketu opreme Laureate koji uključuje ABS + sistem pomoći pri naglom kočenju, prednji zračni jastuk za vozača i suvozača, servo upravljač, daljinsko centralno zaključavanje vrata, električno otvaranje prednjih stakala, kodiranu blokadu paljenja, tonirana stakla, bočne zračne jastuke sprijeda za zaštitu glave i prsnog koša, vizuelno i zvučno upozorenje na pojas vozača i suvozača, odbojnike u boji karoserije, vanjske ručice na vratima u boji karoserije, svjetla za maglu, ukrasne elemente u klavir lak braon boji, putni računar sa šest funkcija, grijane i električno podesive vanjske retrovizore, ručni klima uređaj, sigurnosne pojaseve i upravljač podesivi po visini…Ovako opremljen model ima cijenu od 31.052 KM, dok je na testnom Dusteru bilo nekoliko doplata u vidu paketa Look, koji uključuje alu felge od 16 cola, kromirane vanjske retrovizore i krovne nosače, kromirane bočne i prednju ukrasnu cijev, zatamnjena stražnja bočna i stražnje staklo po cijeni od 1.289 KM. Tu je bio i paket Koža sa kožnim sjedištima, volanom i ručicom mjenjača i cijenom od 1.450 KM, zatim paket  ABS+ESP+ASR sa cijenom od 618 KM, radio CD MP3 po cijeni od 618 KM i stražnji električni prozore po cijeni od 242 KM. Ove doplate ukupnu cijenu Dustera dižu na 35.269 KM.

Foto: Dženan Kriještorac