Categories
Koncepti Novosti

Nissan planira električnog sportaša?

Nakon uspjeha koji je Nissan postigao sa modelom Leaf, koji bilježi sve bolju prodaju širom svijeta, bez obzira na njegovu visoku cijenu, ova japanska kompanija planira uskoro predstaviti plan za proizvodnju električnog sportskog automobila sa pogonom na stražnje točkove.

Radi se o automobilu koji će koristiti električni pogonski sklop modela Leaf, a svojim karakteristikama bi trebao biti svojevrsna konkurencija modelu Mazda MX-5. Planovi za proizvodnju sličnog automobila su postojali i ranije, alu su odbačeni u vrijeme krize. Tada se ovaj model trebao temeljiti na skraćenoj platformi modela 370Z, a pokretao bi ga 1,6-litreni turbo snage oko 200 KS.

Što se pogonskog sklopa tiče najveću šansu za ugradnju ima pojačana verzija Leafovog pogona, ali moguće je opcija i kombinacija benzinskog i električnog pogona. Kao potpisnik ovjesa mogao bi se pojaviti Lotus, a Britanci bi svoj doprinos mogli dati i prilikom razvoja lagane šasije. Dolazak ovog automobila na tržište možemo očekivati tokom 2013. godine, a o cijeni je još uvijek rano govoriti.