Categories
Koncepti Novosti

Predstavljeni BMW modeli I serije

BMW je konačno predstavio koncepte novog ‘i’ podbranda. Tako je skinuta plahta sa modela i3 i i8 koji bi već iduće godine mogli dobiti serijske verzije, dok bi njihova prodaja krenula 2013. godine. Nova marka ima stavljen akcenat na ekologiju, pa će sadržavati modele pogonjene električnim motorima, ali i hibride.

 

 

 

 

MegaCity koncept je sada postao model i3, kojeg karakteriziraju male dimenzije koje su idealne za gradsko prometovanje, dok za pogon koristi električni motor za pokretanje stražnje osovine. Uz 125 kW odnosno 170 KS te 250 Nm okretnog momenta, ubrzanje do 60 kilometara na sat bi trebalo iznositi ispod četiri sekunde, odnosno ispod osam sekundi za ubrzanje do 100 kilometara na sat.

S druge strane, i8 je sportski coupe koji koristi hibridni pogon uz plug-in funkciju. Uz 1,5-litreni turbom punjeni benzinski trocilindraš na stražnjoj osovini, na prednjoj je električni motor koji zajedno isporučuju 220 KS i 300 Nm okretnog momenta. Ubrzanje do 100 kilometara na sat iznosi 4,6 sekunde, a maksimalna brzina elektronski je limitirana na 250 km/h. Ove performanse sportskog automobila trebala bi pratiti i mala potrošnj, koja bi prema informacijama iz BMW-a trebala biti ispod tri litre na 100 km.