Categories
Novosti

Renault ostvario rast profita

Renault je ostvario snažan rast profita u drugoj polovini godine od preko 1,2 milijarde eura, 56 posto veći nego u istom periodu 2010. godine, uprkos gubicima izazvanim katastrofalnim zemljotresom u Japanu. Neto profit je dostigao 1,25 milijarde eura (1,72 milijarde dolara) na rekordnu prodaju koja je porasla 7,3 procenata, na 21,1 milijardu eura, dok je japanski zemljotres 11. marta naneo štetu od 150 miliona eura, zbog prekida proizvodnje i isporuke dijelova za automobile.

Kompanija procjenjuje da će posljedice zemljotresa koštati dodatnih 50 miliona eura, a neto profit u prvih šest mjeseci bio je 780 miliona eura. Izvršni direktor Renaulta Carlos Ghosn izjavio je da su finansijski rezultati zavisili od spoljnih događaja, uključujući manji priliv autodijelova iz Japana i značajnije povećanje izdataka za nabavku sirovina.

On je rekao da je alijansa Renault-Nissan zadržala prognozu rasta priliva svježeg novca, ključnog pokazatelja profitabilnosti, na više od 500 miliona eura ove godine. Operativni profit kompanije, međutim, pao je 19 posto u prvoj polovini godine zbog povećanja troškova poslovanja i slabe potražnje u Evropi za modelima kao što je Clio. Operativni profit, ne računajući vanredne izdatke, smanjen je na 630 miliona eura, sa 780 miliona eura u prethodnoj godini.