Categories
Komentari Novosti Sport

Ljudskost još nije napustila Formulu 1 (video)

Ono što smo jučer vidjeli u televizijskom prenosu Formule 1 i Velike nagrade Njemačke, doduše, neki su to vidjeli i uživo, zaista graniči sa realnošću. Zar je moguće da u jednom sportu, kao što je F1, gdje se sve vrti oko milliona eura ili dolara, nebitno, postoje još neiskvareni sportisti, koji će, bez razloga na animozitet među ekipama za koje voze, jedni drugima pružiti ruku?

Upravo se to dogodilo jučer kada je Fernando Alonso, zbog timskih naredbi da ne odvozi skupa sa Hamiltonom i ostalim pobjednički krug, nego odmah ugasi bolid da mu ne bi nestalo goriva ( jer u bolidu mora ostati bar malo goriva zbog kontrole istog od strane FIA-e) i ostavi ga pored staze i krene u pit pješke, zaustavio Webbera i sjeo na njegov bolid, te tako došao do boksa. Mnoge je ovaj potez podsjetio na čuvenu scenu kada je legendarnog Ayrtona Sennu do boksa na isti način povezao Nygel Mansell, a tada je između njih vladao nečuveni animozitet. Doduše, takva vrsta animoziteta nije pristuna iumeđu Alonsa i Webbera, ali momenat kada Webber zaustavlja bolid i kupi Alonsa, zaista tjera na emocije.

Je li moguće da u današnjem svijetu sporta postoji bilo kakav oblik emocija i ljudstva, pa bilo da se radi o fudbalu, košarci ili tenisu? Izgleda da postoji,  a ova dvojica vrhunskih sportista su svojim potezima to jučer dokazali i zato im na tome neizmjerno hvala. Ovako su nam vratili nadu da Formula 1 nije samo beskrupulozni Bernie Ecclestone ili FIA, nego da je ovo takmičenje daleko iznad njih i da se poštuju pravila i postulati koji su u Formuli 1 uspostavljeni skoro prije 60 godina, a na koje nas je tokom 80-ih i 90-ih godina prošlog vijeka često podsjećao jedinstveni Senna.

Momci, Ayrton je ponosan na vas!

http://www.youtube.com/watch?v=rogtokU0gtg