Categories
Novosti

Jubilej: 10 godina od nastanka Volvo SCC modela

Niti jedan drugi konceptni automobil u historiji korporacije Volvo Car nije značio više za tehnološki razvoj od konceptnog sigurnosnog automobila SCC. Deset godina nakon njegove premijere 2001. godine u Detroitu, ovaj model može se s ponosom osvrnuti na svoju fantastičnu karijeru.
U 2002. godini tehnička ispitivanja na Volvu SCC dovela su do stvaranja sigurnosne tehnologije primjenjive u serijskoj proizvodnji. Godinu dana kasnije Volvo je inicirao projekt koji će rezultirati svjetskom premijerom modela C30 u Parizu 2006. godine.
Danas, deset godina poslije premijernog uspjeha SCC-a, nekih 15-tak tehnoloških rješenja predstavljenih u ovom modelu zauzima svoje mjesto u različitim modelima game Volva. Tehnološka su to rješenja koja i danas pomažu vozačima širom svijeta u izbjegavanju manjih ili većih sudara. Jedna od najatraktivnijih opcija Volva SCC ipak nikada nije ušla u serijsku proizvodnju. Riječ je o providnim krovnim nosačima koji su bili dio originalnog nacrta za C30, ali su odbačeni zbog kompleksnosti verzije, troškova i nedovoljne čvrstoće.