Categories
Koncepti Novosti

Renault Eleve kao vizija američkog dizajnera

Kao što smo već pisali, Renault je raspisao konkurs na koji su se mogli javljati dizajneri i umjetnici iz cijelog svijeta, a sve sa ciljem odabira jednog od radova koji će na najbolji način interpretirati viziju novog Renault 4. Jedan od boljih radova koji je pristigao na ovaj konkurs jeste onaj pod nazivom Eleve (na francuskom: student) američkog dizajnera Allena Zadeha. Ovaj dizajnerski koncept zadržava sve estetske karakteristike izvornog Renaulta 4, interpretirajući ga u modernom obliku.

 

 

 

Višenamjenska konstrukcija koncepta Eleve naglašava korištenje recikliranih materijala te omogućava jendostavnu transformaciju automobila u razne karoserijske oblike. Kao i u slučaju izvornog Renaulta 4, predstavljenog prije 50 godina, Eleve se, pored praktičnosti, odlikuje jednostavnošću i shodno tome, trebao bi predstavljati jeftin automobil namijenjen mlađoj populaciji.

Eleve je jedan od 50 radova odabranih u uži krug između čak 3.200 projekata pristiglih na konkurs Renault 4 Ever iz 92 zemlje. Finale i proglašenje pobjednika najavljeno je za kraj jula.