Categories
Novosti

Volvo razvija induktivno paljenje za vozila

Volvo Car korporacija objavila je učešče u projektu induktivnog napajanja. Zajedno s belgijskom kompanijom za tehnološki razvoj, Flander’s Drive, te nekolicinom drugih, Volvo razvija sisteme i metode napajanja koji zaobilaze potrebu oslanjanja na klasične utičnice i kablove. Preko tehnologije induktivnog napajanja, energija se prenosi bežično u bateriju automobila putem napajajućih ploča, koje su ugrađene u površinu ceste.

„Cilj je osigurati nesmetan i praktičan rad, te posjedovanje električnog automobila“, napominje Johan Konnberg, projektni menadžer pri odjelu za posebna vozila Volvo Car korporacije. Električni Volvo C30 dostavljen je kompaniji Flander’s Drive na modifikaciju koja će ga pripremiti za induktivno napajanje. To je i formalni početak projekta nazvanog „Kontinuirani električni pogon“ (CED). Drugi sudionici u ovom projektu su belgijski proizvođač autobusa Van Hool, te proizvođač tramvaja Bombardier.

Bežični prenos energije

Kod induktivnog napajanja, ploče za napajanje zakopane su u zemlji. Kao na primjer kod kuće ispod mjesta gdje je automobil parkiran. Napajajuća ploča sastoji se od zavojnice koja generiše magnetno polje. Kada je automobil parkiran iznad ploče energija iz nje prenosi se bez fizičkog kontakta na napajajuću jedinicu automobila. Energija koja se prenosi je izmjenična struja. Ona se dalje pretvara u istosmjerni napon u voltažnom konverteru automobila koji zatim napaja bateriju automobila. Napajanje baterija u Volvo C30 Electric, koje imaju snagu od 24 kWh, trajat će oko sat i dvadeset minuta u slučaju da je baterija potpuno prazna. Naponski sistem kojeg se trenutno ispituje, sadrži snagu od 20 kW.

Razvoj i usvajanje znanja

Nekoliko proizvođača automobila i tehnoloških kompanija provode istraživanja u ovom polju, ali trenutno nema nijednog proizvođača koji na tržištu može ponuditi dovršen proizvod. „Još uvijek ne postoji zajednički standard za induktivno napajanje“, ističe Johan Konnberg. On naglašava važnost učešča u razvoju i sticanju znanja o tehnologijama koje bi trebali dovesti do stvaranja čvrste podloge znanja i ekspertize u ovom području.

„Jedno od značenja ovog projekta jest i integracija tehnologije induktivnog napajanja u površinu ceste kako bi se energija mogla direktno dopremati u automobil. To je inteligentno rješenje koje je u neku ruku stvar budućnosti“, zaključuje Johan Konnberg.