Categories
Novosti Testovi

TEST: Toyota Urban Cruiser 1.4 D-4D

Kada je prije nešto više od godinu dana na svjetsko tržište automobila došao Urban Cruiser, svi su pomislili zašto će Toyoti jedan ovakav automobil. Prve konotacije su bile da je mali, nezgrapan, dok su neki tako daleko išli tvrdeći da je i ružan.

Postavlja se logično pitanje zašto je Toyoti trebao ovakav automobil, kada ima model koji se smatra liderom SUV klase vozila, a to je naravno čuveni RAV4. A onda, kad malo bolje razmislite, shvatite da je kompaktna SUV klasa vozila jako popularna u svijetu i pogledate kakva je čuda napravio Nissan sa svojim Qashqaijem. Zbog toga je Toyota htjela staviti do znanja da i ona može napraviti model za ovu klasu.

Dizajn

Automobil se na prvi pogled čini zaista malim, ali veličina, kasnije ćemo se uvjeriti, vas i prevari. Visoka vrata i kratki prozori sa bočnih strana su namjerno urađeni na takav način, kako bi automobil ostavljao što efektniji dojam, a može se slobodno reći da Urban liči na nekakav, kako bi ga Amerikanci nazvali, Chopster (automobil kod kojeg se odreže dio krova kako bi izgledao niži op.a.). Na prednjoj strani automobila primjetna je kratka hauba, sa čije strane se nalaze uski prednji farovi. Tu je još i masivan prednji branik, a maska hladnjaka je podijeljena na dva dijela sa plastičnom letvicom, dok se u uglovima nalaze i svjetla za maglu. Jasne i okomite dizajnerske linije daju prepoznatiljivost Urbanu, a stražnja strana je najjednostavnija i pored velikih petih vrata stražnje staklo izgleda jako malo, što može predstavljati problem pri vožnji unazad. Ispod stražnje karambolke nalazi se kromirana ispušna cijev, dok su stražnji farovi klasičnog oblika.

Enterijer

Ako ste stekli dojam da je ovaj automobil malen, onda ćete sigurno promijeniti mišljenje kada kročite u njegovu unutrašnjost. Iako je Urban Cruiser rađen na raširenoj platformi Yarisa, prostora u unutrašnjosti ima i više nego dovoljno. To se pogotovo primjeti na stražnjoj klupi, gdje ima dosta prostora za noge, a zbog toga nije trpio ni prtljažnik zapremine 305 litara, dok laganim preklapanjem stražnje klupe zapremina raste na 673 litra. Kako se radi o automobilu koji je zamišljen za mlađe generacije i čitav kokpit je urađen na drugačiji način. Velika ploha od malo tvrđe plastike je značajno otporna na ogrebotine i puna je skrivenih pretinaca za sitnice. Monotonija je razbijena srednjim grebenom od sjajne plastike, na kojoj se nalazi LCD ekran osjetljiv na dodir, dok su ispod njega smještena tri manja instrument kruga za klimatizaciju. Instrument tabla je možda najinteresatniji dio unutrašnjosti, a sigurno će izazvati i najviše komentara. Naime, ona je podijeljena na tri dijela, od kojih je centralni dio najveći i u njemu su smješteni obrtomjer i kilometar sat. Na bokovima se nalaze dva manja dijela, u lijevom su smještene razne komandne lampice, a na desnom dijelu se nalazi ekran za board kompjuter i taster za isti. Mora se priznati da ovo rješenje nije logično, jer da biste pritisnuli taster boarda morate provući ruku kroz volan ili preko njega, što u vožnji može biti jako nezgodno. Kvalitet plastike, kako one na vratima, ali i one na instrument tabli je dobar, što dokazuje činjenica da se nakon 30.000 testnih, a novinarski teških, kilometara nisu pojavili nikakvi cvrčci.

Motor i podvozje

Testni Urban Cruiser je pogonio novi dizelski motor ovog japanskog proizvođača, a radilo se o 1,4 litarskom D-4D motoru sa 90 konjskih snaga. Maksimalna snaga motora je već dostupna na 3.800 obrtaja u minuti dok je 205 Nm obrtnog momenta na raspolaganju u intervalu između 1.800 do 2.800 obr/min. Ovaj agregat je uparen sa dobrim i preciznim šestostepenim manuelnim mjenjačem, što mu je garantiralo dobra ubrzanja i međuubrzanja. Ipak, kao kod svih turbodizelaša manje zapremine ispod 2.000 obrtaja agregat je djelovao malo tromije, što ćemo pripisati famoznoj turbo rupi. Ubrzanje do 100 kilometara na sat iznosi solidnih 12,5 sekundi, dok je maksimalna brzina 175 km/h. Međutim, prave prednosti ovog agregata se primjete na potrošnji, pa tako Urban u gradskim uslovima vožnje nije prelazio 5,5 litara dizela, dok se na otvorenoj cesti prosjek spuštao za pola litra manje. Zbog toga ćete i zaboraviti na česte posjete benzinskim sstanicama jer rezervoar sa zapreminom od 42 litra dopušta veliku autonomiju koja u idealnim uslovima iznosi oko 1.000 kilometara, a ne treba zaboraviti da Urban ima stalni pogon na sva četiri točka. Što se tiče 4X4 pogona centralni diferencijal automatski raspoređuje snagu među osovinama. To mu pruža odličnu snalažljivost i na zahtjevnijim terenima, tako da nema problema prilikom prelaska makadamskih ili blatnjavih puteva. Uz stalni pogon na sva četiri točka, tu je još i blokada centralnog diferencijala koja omogućava ravnomjerno raspoređivanje pogona na teškim i nepristupačnim terenima. Rad centralnog diferencijala nadzire elektronika koja neposredno prije postizanja 50 km/h omogućava prelaz na normalni 4X4 pogon. Što se tiče udobnosti, raširena platforma Yarisa omogućava zaista udobnu i sigurnu vožnju. Točkovi smješteni u same uglove karoserije omogućavaju Urbanu da bude jako stzabilno vozilo koje, uz odličan pogon, vozaču ulijevaju veliko samopouzdanje, dok vozač pritom ima dovoljno povratnih informacija preko preciznog volana.

Oprema i cijena

Toyota voli svoje kupce razmaziti sa dobrom serijskom, ali i dodatnom opremom, a isti slučaj je bio i kod Urban Cruisera. Naš testni model je dolazio sa bogatom opremom koja uključuje sigurnosne sisteme poput ABS-a, VSC-a, EBD-a, zračne jastuke za vozača i suvozača, bočne zračne jastuke, zračne zavjese u prvom i drugom redu sjedišta, vozačko sjedište i volan podesive po visini, svjetla za maglu, zatamnjena stražnja stakla, board kompjuter, centralno daljinsko zaključavanje sa blokadom motora, automatsko paljenje svjetala, kožom presvučen volan i ručica mjenjača, bluetooth telefoniranje, automatski klima uređaj, utore za USB i AUX, komande na volanu, električno pokretanje svih stakala, električno pokretane, grijane i preklopive vanjske retrovizore, LCD preklopivi ekran veličine 6,5 inča sa DVD playerom i navigacijom, Smart entry&Start sistem uz paljenje vozila na tipku, kromirane naplatke od 16 inča…Ovako opremljen Urban Cruiser na cesti ima cijenu od 36.128 KM.

Impresije

Urban Cruiser je automobil koji može uspješno zadovoljiti sve zadatke koje pred njega postavite. Provjerena tehnologija i bogata oprema su siguran adut za proboj na tržište. Jedina šteta je što ovakvi automobili i nisu previše popularni na našem tržištu, jer su naši ljudi navikli kupovati samo ono zbog čega neće puno iskakati iz šablona. Ipak, Urban Cruiser ne treba posmatrati kao nešto novo i drugačije, nego kao dokaz da se od malog može napraviti nešto veliko.

 

One reply on “TEST: Toyota Urban Cruiser 1.4 D-4D”

Comments are closed.