Categories
Noviteti Novosti Vijesti BiH

Domaća prezentacija novog Mercedesa SLK

Jučer je u Sarajevu održana nacionalna prezentacija Mercedesa SLK. Kompanija AUTOline je odabrane novinare iz BiH u martu vodila na svjetsku premijeru ovog modela u Španiji, ali do sada nismo uspjeli pronaći nijedan tekst koji bi na pravi način prenio iskustva iz Španije. Zato ćemo mi pokušati na ovaj način približiti SLK potencijalnim kupcima, iako se radilo o statičkoj prezentaciji.

 

 

 

 

Kao što je poznato, ovo je treća generacija SLK, a prva generacija je predstavljena sada već davne 1994. godine na sajmu u Torinu. Tada je SLK još bio koncept, a njegova zvanična prodaja je počela 1996. godine i odmah doživjela veliki uspjeh. Tada je SLK bio dostupan kao kabriolet i roadster, da bi dolaskom druge generacije SLK dobio tvrdosklopivi krov. Ova inovacija je doprinijela tome da SLK postane još popularniji, a do danas je prodato pola miliona primjeraka ovog automobila.

Tamo gdje je stala druga generacija, nastavlja treća, pa tako SLK i dalje dolazi kao model sa tvrdosklopivim krovom, uz mnogo ljepši dizajn. Naime, novi SLK prati smjernice većih modela, pa je tako na prednjem dijelu vozila pristuan uticaj modela SLS, pogotovo na prednjoj masci, dok je stražnji kraj rađen po uzoru na model SL.

U Mercedesu su uvjereni da će novi SLK postići prodajni uspjeh, pa čak i na našem tržištu. Dobra očekivanja temelje na mnogim inovacijama i većom kvalitetom materijala. Tako je Mercedes i na ovom modelu primjenio AirScarf sustav koji iz naslona za glavu ispuhuje topao zrak, a za manje vrtloženje vjetra u kabini brinu se nove, inovativne zaštitne mrežice iza sjedišta.

Osim toga, kupci će moći birati između klasičnog limenog, panoramskog staklenog i panoramskog staklenog krova sa opcijom automatskog zatamnjivanja. Kupci u BiH mogu birati između tri benzinca sa direktnim ubrizgavanjem i start-stop sistemom, a to su  poznati 1,8 litreni četverocilindraš sa kompresorom i 184 KS u verziji SLK 200, odnosno 204 KS u SLK 250. Najsnažniji motor u ponudi je SLK 350 sa 3,5 litrenim V6 agregatom sa 306 KS.

Snažnija dva benzinca serijski dolaze sa sedmobrzinskim automatskim mjenjačem koji je opcija kod osnovne verzije. Naknadno će stići i AMG verzija sa atmosferskom verzijom novog 5,5-litrenog V8 benzinca koja će razvijati oko 420 KS, ali, za naše tržište je ipak važnije uvođenje dizelske verzije. SLK 250 CDI pokretat će 2,1 litreni četverocilindraš sa 204 KS.

Cijene u BiH se kreću  od 76.208 KM za verziju SLK 200, dok je cijena za model SLK 250 86.940 KM, a top verzija SLK 3590 će imati cijenu od 102.409 KM.