Categories
Novosti Testovi

TEST: VW Touraeg 3.0 V6 TDI

Prva generacija Touraega je postigla zavidne prodajne rezultate širom svijeta, a to i ne treba posebno čuditi, jer se ovaj model može nazvati i prvim pravim terencom popularne njemačke fabrike automobila. Kvalitetni materijeli i izrada, robusnost i uglađenost dizajna te odlični motori, doprinijeli su dobrim prodajnim rezultatima. Ono što je falilo su malo bolje terenske sposobnosti, a druga generacija ispravlja i taj nedostatak.

 

 

 

Dizajn

Iako će mnogi pomisliti da se radi o potpuno novom dizajnu, ne možemo se oteti utisku da se ovdje radi o malo jačem faceliftingu. Uostalom, u posljednje vrijeme je u čitavoj VW grupaciji popularnije uraditi malo jači facelift nekog modela, nego kupcima ponuditi nešto ultranovo i moderno, kao što je, recimo, slučaj sa Hondom. Ipak, ovo vas i ne treba razočarati, jer na taj način VW samo želi naglasiti osobnost i prepoznatljivost svojih modela. Ipak, gledajući novi Touraeg mora se uzeti u obzir da sada čitav automobil izgleda mnogo agresivnije, a to je najprimjetnije na prednjoj strani vozila. Nova maska hladnjaka sa tri kromirane linije i blago uglasti farovi sa LED dnevnim svjetlima odaju da se radi o novom modelu. Izgled prednjeg dijela upotpunjuje i prednja karamoblka sa velikim otvorima za hlađenje motora, dok su u donjim uglovima karambolke smještena mala svjetla za maglu. Sa bočne strane novi Touareg odaje najviše sličnosti sa starim modelom, dok je izgled bočnih retrovizora sada nešto uglađeniji i prilagođeniji ukupnom izgledu vozila. Da ne ispadne da ovaj automobil nema nijednu hvale vrijednu inovaciju, ipak moramo pohvaliti rješenje dizajnera za sakrivanje bočnih pragova. Naime, prednja i stražna vrata potpuno prelaze preko bočnih pragova, što osim estetike nosi i praktičan detalj, jer se prilikom prelaska preko blatnjavih terena prljaju samo vrata, dok pragovi ostaju čisti te se na taj način vozači i putnici štite od prljvaštine. Stražnja strana novog Toureaga sada ima nova LED svjetla, koja su, mora se priznati vrlo efektivna. Tu su još i široka peta vrata i kromirana klupica ispod njih. Na stražnjoj karambolci, na našem testnom modelu, ponosno mjesto zauzimaju i dvije kromirane izduvne cijevi.

Enterijer

Dok se za vanjski izgled može tvrditi da se radi o evoluciji, unutrašnjost je doživjela potpunu revoluciju. Kao prvo, kvalitet materijala je podignut na viši nivo, a sve komponente izgledaju jako dobro uklopljene. Veliki  i široki centralni greben izgleda kao da je podvučen pod konzolu, dok se iznad centralne konzole nalazi LCD ekran osjetljiv na dodir, a u sklopu njega se nalaze sve potrebne informacije potrebne za vozilo, od kontrola audio sistema, pa do navigacije, kompasa i kontrole osnovnih parametara motora i automobila. Na centralnom grebenu se još nalaze komande automatskog klima uređaja, komande off road opcija i ručica mjenjača. Instrument tabla je sada dobila novi izgled board kompjutera, koji je sada mnogo čitljiviji i lakši za korištenje, a vjerujemo da će uskoro ovaj board krasiti i ostale modele VW grupacije. Trokraki volan je novog izgleda, a preko njega također možete kontrolirati određene sisteme vozila. Prostora u čitavom vozilu ima dovoljno, sjedišta su jako udobna, što je značajno poboljšanje za VW, a i pružaju dobru bočnu podršku. Iako proizvođač navodi da je prtljažni prostor porastao na 555 litara, u praksi to zaista izgleda malo i ne ulijeva neki veliki osjećaj prostora. Pohvalno je što se vrata prtljažnika otvaraju i zatvaraju na dugme na prtljažniku ili ključu.

Motor i ovjes

Testni model je bio opremljen sa modificiranim, ali dobro poznatim šestocilindrašem TDI CR tehnologije, koji sada ima veću snagu od 239 KS. Dobro provjereni agregat odrađuje sve zadatke koje postavite pred njega, bilo da se radi o prolazima kroz blatna bespuća ili vožnju po autoputu. Moramo naglasiti da je novi Touareg lakši od svog prehodnika za 200 kilograma i da su njegove vozne karakteristike znatno unaprijeđene. Svaki model je sada opremljen sa pogonom na sva četiri točka, a naš testni model je dolazio sa blažim off road paketom, koji je osim 4×4 pogona uključivao još i HDC opciju za pomoć pri spuštanju niz velike nagibe. Na bolje opremljenijim modelima postoji opcija sa Terrain Tech paketom opreme, koja uključuje reduktor, centralni i zadnji diferencijal i mogućnost podešavanja ovjesa za prilazni ugao od 45 stepeni. Međutim, ni testni model nije zaostajao na off road terenima zahvaljujući svom dobrom pogonu. Ono što daje veliku podršku jeste odličan agregat i masivni obrtni moment od čak 500 Nm, što garantuje da ćete izaći kao pobjednik u sukobu sa bilo kakvom preprekom. Ipak, pravu poslasticu smo ostavili za kraj, a radi se o čuvenom DSG mjenjaču. Zaista, za vrijeme svog postojanja ovaj mjenjač je pobrao sve simpatije automobilskih stručnjaka. U ovom slučaju radi se takožer o drugoj generaciji DSG-a sa sedam brzina. Kada mjenjač ubacite u S modus vožnje potpuno zaboravite da vozite automobil težak 2,3 tone, jer je sprint od 0 do 100 kilometara na sat nezaboravno iskustvo i za 9,2 sekunde se promijeni svih sedam brzina, a vama se pojavi smiješak na licu. Za one koji ne vole nešto oštriju vožnju, postoji opcija normalnog mijenjanja osam brzina (prvi SUV sa osam brzina) u automatskom modusu, dok oni nešto zahtjevniji mogu brzine ručno mijenjati i u poluautomatskom modusu. Touareg lako prelazi fabrički propisanih 202 km/h na sat, a na testu smo, zbog nedosatka adekvatne ceste, uspjeli doći do 210 km/h, a sigurno je da bi Touareg mogao i više.

Oprema i cijena

Duga bi bila lista sve serijske i dodatne opreme testnog Touarega, pa ćemo izdvojiti samo one najinteresatnije. Prije svega, trebamo spomenuti off road opciju i HDC te sigurnosne sisteme poput ABS-a, EBD-a i ASR-a. Što se tiče komfora za putnike i vizača, treba izdvojiti novi radionavigacioni sistem RNS 850 sa trodimenzionalnim prikazom objekata i memorijom od 40 GB, touchscreen ekran od 6,5 inča, automatsku dvoozonsku klimu, tempomat, CD MP3 changer smješten u pretincu za rukavice, board kompjuter, centralni pretinac, podešavanje prednjih  i stražnjih sjedišta, podešavanje kožnog volana po dubini i visini, biksenon svjetla, svjetla za maglu, dugme za otvaranje prtljažnika…Ovako opemljen Touareg imao je cijenu od 105.797 KM.

Impresije

Velika većina će se složiti sa našom ocjenom da se radi o značajnom napretku za Touareg, što će kupci znati cijeniti. Sve dimenzije ovog automobila su značajno poboljšanje, samo ostaje žal što nismo imali priliku isprobati paket opreme Terrain tech, koji bi pokazao pravo lice i prave osobine novog Touraega. Ipak, smatramo da je druga generacija Touarega sada u potpunosti zaokružen automobil koji svom vlasniku može ponuditi sve što poželi.

Foto: Dženan Kriještorac