Categories
Novosti

Mazda razvija moderniji Wankel motor?

Kompanija Mazda je jedna od onih koje su pružile podršku Wankel motorima kada je 1964. godine predstavila Cosmo R100 kupe, kao i preko čuvenih RX sportskih automobila. Sada stižu informacije da japanska kompanija radi na jednoj potpuno novoj verziji Wankel koncepta.

Neko vrijeme se već zna da Mazda radi na novom RX-8 modelu, ali se malo informacija o tome zna, osim da da će ovaj model karakterisati tradicionalni rotacioni motor. Najnovije informacije govore da je za novi motor razvijen novi laserski sistem paljenja. Sistem eliminiše potrebu za svjećicama čime se omogućava bolje zaptivanje Wankelove komore sagorevanja.

Rezultat je efikasniji motor koji proizvodi manju emisiju štetnih gasova . Cilj proizvođača je da se emisija štetnih gasova smanji sa postojećih 299 g/km kod trenutne verzije RX-8 modela na svega 130 g/km koliko bi trebalo da emituje novi Wankel motor. Novi sportski automobil bi također trebalo da posjeduje i neke mikrohibrid tehnologije, zatim auto stop/start, te lagane materijale za karoseriju.