Categories
Novosti

Ford koristi robote za bolju kvalitetu

Ford of Europe i Ford Sjeverne Amerike predvode projekat za postavljanjem robotizirane tehnologije kontrole laserom u 17 tvornica na svijetu. Planirano ulaganje vrijedno je 70 miliona eura, te će se tim projektom povećati izlazna kvaliteta i smanjiti buka vjetra – ključni faktori za potrošače i golemi izazov za proizvođače.

Ova nova tehnologija probno postavljena u Valenciji u Španiji koristi se tokom proizvodnje novog Focusa u Saarlouisu, u Njemačkoj , Michiganu i Chicagu u SAD-u. Tehnologija potom odlazi na globalnu primjenu kao dio nove faze Fordove strategije poboljšanja kvalitete i povećanja zadovoljstva kupaca.

Sistem, nastavljajući se na prethodnu vrhunsku robotiku, koristi sada unaprijeđene lasere i kamere. Na traci, roboti omogućuju dodatne precizne kontrole vrata prije nego vrata napuste mjesto proizvodnje, mjereći i identificirajući neusklađene tačke na vozilu  – što znači da se mogućnost buke od vjetra smanjuje.

Roboti su programirani da prepoznaju sićušne devijacije od precizno zadane specifikacije te da, ukoliko pronađu odstupanje, upozore na ispravan tok radnje. Ljudska pogreška se također smanjuje, budući da su mašine kalibrirane da mjere specifične tačke na vozilu, dok je dosadašnja praksa bila da radnik operater donosi subjektivan zaključak da li je ugradnja ispravna.