Categories
Novosti

Volvo C30 Electric krenuo u proizvodnju

Volvo C30 Electric upravo je izašao iz prve faze proizvodnog razvoja. Odmah poslije ljeta bit će realizirane i prve isporuke ovog modela kupcima na leasing -najprije kompanijama , vlastima i vladinim organizacijama. Odmah nakon proizvodne trake, Volvo C30 Electric bit će isporučivan leasing kupcima širom Evrope, najprije onima u  Švedskoj, Belgiji, Holandiji i Norveškoj.

Još od jeseni 2010. godine provođena su testiranja na flotama od 50 automobila, najčešće interno, unutar Volvo Car korporacije. K tome Volvo C30 Electric bio je i dijelom One Tonne Life projekta u kojemu je jedna odabrana švedska porodica morala živjeti ekološki inteligentno i učinkovito u razdoblju od šest mjeseci. Do 2012. godine planira se proizvesti 250 primjeraka ovog modela, a možda i više ukoliko tržište pokaže povećan interes.

Volvo C30 Electric proizvodi se na uobičajenoj proizvodnoj traci u Ghentu, a zatim se transportira u Goteborg na ugradnju motora, akumulatora i druge potrebne elektronike. Baterija se ugrađuje na mjestu običnog benzinskog motora, te u posebnom odjeljku u centralnom tunelu. Kao rezultat toga odjeljak za prtljagu je nepromijenjen kao kod običnih modela. Automobil se nadopunjava energijom preko obične električne utičnice. Kompletna nadopuna traje sedam sati, a  doseg vožnje iznosi do 150 kilometara uz pun akumulator. Najveća brzina je 130 km/h, a automobilu trebaju 4 sekunde da ubrza od 0-50 km/h.