Categories
Novosti

Mazda se povlači iz SAD?

Mazda je saopštila da obustavlja proizvodnju modela 6 u fabrici u SAD, koju vodi skupa sa američkom kompanijom Ford, navodeći da će se nova generacija tog vozila izrađivati u Japanu. Portparol Mazde izjavio je da je odluka o prekidu proizvodnje tog modela u Detroitu donijeta poslije nedavne procjene globalnih potreba te fabrike i potražnje u Sjevernoj Americi. On je saopštio da će se sljedeća generacija tog modela izrađivati u japanskom pogonu u okrugu Jamaguchi.

Proizvodnja Mazde 6 u zajedničkoj fabrici Mazde i Forda obustavit će se kada se završi poslednji ciklus montaže tog sedana, najvjerovatnije do 2013. godine, a izrada Mazde 6 nove generacije obavljat će se u fabrici u Hofu, u Japanu. Sada postoje tri pogona u kojima se izrađuje Mazda 6- jedan u SAD sa Fordom u zajedničkom preduzeću osnovanom po principu pola-pola, zatim u Japanu i Kini. Američki pogon posluje sa gubicima. U fiskalnoj godini koja je završena 31. marta, fabrika sa Fordom imala je gubitak od 102,6 miliona dolara.

U maju ove godine prodaja Mazde 6 smanjena je 53 posto, na oko 1.600 jedinica, u odnosu na isti mjesec minule godine. Od januara do kraja maja isporuke tog modela smanjene su devet posto, na oko 13.600 komada, u odnosu na isti period 2010. godine. Sjeverna Amerika je jedini region u kome je Mazda zabilježila operativni gubitak u 2010. godini

Japanska kompanija proizvela je 45.000 automobila u SAD u godini koja je završena u martu 2011. godini, što je manje od polovine kapaciteta u zajedničkom preduzeću, poslije finansijske krize koja je pogodila američko tržište.