Categories
Noviteti Novosti

Zvanično: Opel Astra GTC

Opel će ove godine imati vrlo bogatu jesen jer namjerava predstaviti tri nove legende: revolucionarnu Amperu, električno vozilo s produženim dosegom, novu generaciju prvakinje fleksibilnosti – Zafiru Tourer te sportski kupe Astru GTC. Astra GTC će biti prvi put predstavljena svijetu na 64. međunarodnom sajmu automobila u Frankfurtu na Majni koji će se održavati od 15. do 25. septembra ove godine. U nastavku prenosimo zvanično saopćenje Opela:

Nova Astra GTC izdvaja se svojim impresivnim dizajnom i voznim mogućnostima. Izvana skulpturalni oblici s precizno oblikovanim detaljima dodaju dramatičnost inače čistim i zaobljenim linijama kupea. A u vožnji će sve verzije Astre GTC osjetiti prednosti posebne konstrukcije prednje osovine s nogama ovjesa visokih performansi „HiPerStrut“ koje se savršeno dopunjavaju s pametnom Opelovom patentiranom stražnjom osovinom s Wattovom vezom. Krajnji rezultat je dosad neviđena stabilnost i najveća preciznost prilikom upravljanja. Samo vrlo malen broj punokrvnih sportskih automobila u ovom segmentu nudi ovako sofisticiranu arhitekturu prednje osovine.

„Astra GTC je sportski član Opelove obitelji vozila“, rekao je Karl-Friedrich Stacke, glavni izvršni direktor u Opelu/Vauxhallu. „Dizajnirana je i konstruirana u našim pogonima u Rüsselsheimu kako bi postala vrlo tražen sportski kupe s izvanrednim voznim performansama, a istovremeno bila i cjenovno pristupačna, prostrana i prilagodljiva. Uvjereni smo da će donijeti dašak svježine u segment kompaktnih sportskih vozila.“

GTC je najbolje od Astre kada govorimo o dizajnu i voznoj dinamici. Ova je verzija dosad činila čak 15 – 20% ukupne prodaje Astri pa se očekuje da će pružiti dodatan poticaj ionako uspješne Opelove ponude kompaktnih vozila u segmentu koji je u Europi rastao po tržišnom udjelu, i to s 8,3% 2009. na 11,4% u 2010. godini.

Sportski dizajn karoserije postignut oštrim tetivnim linijama

Nova Astra GTC u velikoj je mjeri inspirirana konceptnim modelom Opel GTC Paris predstavljenim prošle jeseni na pariškom sajmu Mondial de l’Automobile. Ovaj kompaktan sportski peterosjed sa šarmom kupea i dramatičnim proporcijama krasi jedinstven dizajn: Astra GTC ne dijeli niti jedan element dizajna karoserije s ostalim članovima Astrine obitelji, osim kućišta vanjskih retrovizora i antene. Osim toga, čak je šest od sedam 17 – 20-inčnih naplataka specijalnog dizajna namijenjeno samo GTC verziji.

„Željeli smo da Astra GTC bude vrhunski izraz Opelove dizajnerske filozofije prema kojoj umjetnička skulpturalnost susreće njemačku preciznost te da utjelovi našu strast prema automobilima“, rekao je Mark Adams, potpredsjednik dizajna u Opelu/Vauxhallu. „Međutim nismo željeli da emocije zasjene funkcionalnost: Astra GTC je pametan automobil iz snova koji si možete priuštiti.“

Gledano iz profila, dizajneri su pojačali dojam dramatike ograničivši drastično broj linija: njih samo tri stvaraju napetost i oblikuju formu Astre GTC. Profinjena, kristalno čista linija koja se proteže od prednjih vrata do donjeg dijela stražnjeg blatobrana i daje energičnost bočnom dijelu je Opelov prepoznatljiv motiv oštrice koji je ovdje korišten na isti način kao kod Insignije. Druga linija obuhvaća kvaku na vratima i proteže se do stražnjeg dijela, naglašavajući dramatičan stav GTC-a proširujući njegove plohe na široka ramena i profinjene donje dijelove. Treća linija slijedi čist i sportski obris krova te je krasi kromirana završna obrada kojom se naglašava oblik prozora, čime se u konačnici oko vodi sve do oštro integriranog spojlera.

Čist i jednostavno dizajniran prednji dio krasi Opelov karakterističan središnji nabor te je naglašen istaknutim i uskim prednjim svjetlima u obliku orlovskog oka s prepoznatljivim svjetlima za dnevnu vožnju u obliku krila. Potonja funkcioniraju kao svojevrsne zagrade oko profinjenog kromiranog Opelovog znaka na prečki te odvojene dramatično oblikovane trapezoidne rešetke, koja je nešto niže smještena kako bi se dobio dojam spuštenog, trkaćeg automobila i naglasio sportski karakter vozila.

Rameni dio je najdramatičniji element dizajna nove Astre GTC. Njegove snažne linije odaju dojam golemih proporcija te vrlo impresivan izgled na cesti naglašavajući spušten, širok i robustan stav automobila koji izvrsno drži podlogu. Linija koja izvire iz C-nosača utječe u stražnji dio i prirodno završava u stražnjem spojleru, koji je pak genijalno integriran u fluidnu liniju krova. Opcionalna LED svjetla naglašavaju izduženi motiv krila ukomponiran u stražnja svjetla.

Ekskluzivna hi-tech konstrukcija podvozja daje osjećaj vrhunski preciznog upravljanja

Mehatroničko podvozje Astre GTC dolazi s ekskluzivnom hi-tech arhitekturom prednjeg ovjesa sličnom onoj korištenoj kod Insignije OPC. Ona poboljšava performanse i omogućuje preciznije upravljanje kakvo zahtjevni vozači i očekuju od automobila ovako sportskog izgleda.

U usporedbi s peterovratnom Astrom, vozna visina GTC-a snižena je za 15 mm dok su se osnovne dimenzije podvozja nešto povećale. Zahvaljujući produljenim stabilizatorima straga, međuosovinski je razmak narastao za 10 mm – s 2.685 na 2.695 mm. Oba traga kotača su šira i iznose 1.584 mm sprijeda (+ 40 mm) te 1.588 straga (+ 30 mm). Ovo omogućuje montažu sportskih guma povećanog promjera čime se pak poboljšavaju stabilnost, držanje podloge kao i vizualni dojam.

No najveća novost nije vidljiva golim okom. Sve verzije Astre GTC, bez obzira na snagu motora i paket opreme, opremljene su dodatnom značajkom koja se inače može naći samo kod vrhunskih sportskih automobila: prednjim nogama ovjesa  visokih performansi (HiPerStrut). U usporedbi sa standardnim ovjesom tipa McPherson karakterističnim za Astru, HiPerStrut ima smanjeni otklon i pomak osovinskog svornjaka te kraću duljinu nosača kotača. Ovime se dobiva na preciznosti vođenja kotača i čvrstoći prianjanja, smanjuje se okretni moment pri vrtnji upravljača i povećava snaga zakretanja, a sve to omogućuje da vozači Astre GTC uživaju u sportskom i preciznom upravljanju kakvo i očekuju, uz poboljšan odziv.

Osim toga, HiPerStrut smanjuje hod kotača što omogućuje da se na automobil montiraju gume većeg promjera. Ova vrhunska arhitektura koja omogućuje da automobil bude praktično „zalijepljen“ za cestu jamči izuzetan osjećaj vožnje svim vozačima GTC-a čak i prije izlaska ekstra sportskih verzija koje su planirane za skoru budućnost.

Konstrukcija stražnje osovine kombinira složenu polukrutu torzijsku osovinu s Wattovom vezom. Takav pametan sustav, ekskluzivan za Opel, već je u praksi, na Astrama, dokazao svoje brojne prednosti: lakši je i manjih dimenzija od osovine s više veza, a nudi veću udobnost, izvrsnu izolaciju od buke te izvanrednu stabilnost i kontrolu.

Podvozje Astre GTC konstruirano je kako bi se u njega mogao savršeno integrirati Opelov inteligentan i posve prilagodljiv sustav kontrole podvozja FlexRide. On povećava stabilnost u vožnji uz bolje ponašanje prilikom skretanja i odaziv upravljača, što postiže stalnom automatskom prilagodbom cestovnim uvjetima, brzini prolaska kroz zavoje, kretanju vozila i individualnom vozačevom stilu. Bolje držanje podloge i ravnoteža vozila također povećavaju sigurnost vozača u slučaju nezgoda. Osim toga, FlexRide nudi tri različite postavke, omogućujući prema potrebi promjenu karaktera vožnje samo jednim pritiskom na gumb. Vozač može u bilo kojem trenutku izabrati uravnoteženi standardni način rada, „Tour“ koji nudi još udobniju vožnju te agilniji način rada „Sport“.

Za početak četiri motora – a uskoro dolaze i sportske verzije

Ponuda Astri GTC sastojat će se od cijelog niza pogonskih motora: od pristupačnog sa 74 kW/100 KS do vrlo snažnih sportskih motora. Za početak će biti ponuđen jedan dizelski i tri benzinska motora.

Poboljšani 2.0 CDTI common-rail turbo dizelski motor snage povećane na 121 kW/165 KS opremljen je filtrom za čestice čađe i šesterostupanjskim ručnim mjenjačem. Opelova nova tehnologija Start/Stop koja smanjuje potrošnju goriva prilikom vožnje u gradskim uvjetima kada se stalno staje i kreće dio je standardne opreme. Motor 2.0 CDTI spaja izvrsne performanse s visokom učinkovitošću – zahvaljujući značajki overboosta, nudi 380 Nm vršnog okretnog momenta te omogućuje Astri GTC da dostigne 100 km/h za samo 8,9 sekundi. Maksimalna brzina joj je 210 km/h. Kombinirana potrošnja goriva ne prelazi 4,9 litara dizela na 100 km, a emisija ugljičnog dioksida iznosi 129 g/km. S jednim punim rezervoarom za gorivo kapaciteta 56 litara, Astra GTC 2.0 CDTI može prijeći preko 1.100 km.

Start/Stop je također dio standardne opreme uz dva 1.4 benzinska motora opremljena turbopunjačem, snage 88 kW/120 KS i 103 kW/140 KS. Oba imaju šesterostupanjski ručni mjenjač, daju 200 Nm vršnog okretnog momenta i troše 5,9 litara goriva na 100 km (emisija ugljičnog dioksida: 139 g/km). Na samom vrhu ponude benzinskih motora trenutno je 1.6 turbo motor sa 132 kW/180 KS i šesterostupanjskim ručnim mjenjačem koji nudi najveću brzinu od 220 km/h.