Categories
Novosti

SEAT počinje sa proizvodnjom modela Audi Q3

U SEAT-u  je počela proizvodnja modela Audi Q3. Danas je Audijev prvi novi kompakt SUV proizveden u Martorellu, što ujedno označava kraj procesa koji je počeo 2009.godine kada je ovaj njemački  proizvođač predao ovaj projekat SEAT-u. Tako je Q3 prvo Premium vozilo ikad proizvedeno u španskoj tvornici.

U 2012.godini, godinu dana nakon početka proizvodnje, bit će isporučeno 100.000 primjeraka ovog novog modela. Q3 će se proizvoditi u tri smjene i time će kapaciteti SEAT-ovog pogona u potpunosti biti iskorišteni.

Wolfram Thomas, odgovorno lice za proizvodnju u SEAT-u rekao je da je to „još jedan dokaz povjerenja kojeg je Volkswagen koncern, a posebno Audi, uložio u SEAT. Istovremeno ovo je dokaz visokog stepena obučenosti profesionalaca u SEAT-u koji je potreban za proizvodnju premium vozila poput modela Q3“.

Proizvodnja novog Q3 zahtijeva 1500 radnih mjesta u SEAT-u, od čega je 700 novih radnih mjesta. Ukupno 1200 uposlenika učestvovalo je u specijalnoj obuci za proizvodnju Q3.

SEAT i Audi su ukupno uložili 330 milliona Eura u infrastrukturu koja važi za jednu od najsavremenijih u svijetu. Novi  pogon površine 30.000 kvadratnih metara bit će opremljen sa 450 ultra savremenih robota namijenjenih za proizvodnju Audija Q3.