Categories
Komentari Novosti Vijesti BiH

Umjesto na pevaljku, dajte pare za školu sigurne vožnje

U našoj zemlji smo navikli viđati skupe automobile, pa se tako skoro i ne osvrćemo kada na ulici vidimo najnovije i najskuplje primjerke modela Audija, Mercedesa, BMW-a, Lexusa, Cadillaca i ostalih. Ovoj grupi slobodno možemo dodati i modele Aston Martina, Jaguara, Maseratija i Ferrarija…Dakle, to nije ništa čudno…

Reklo bi se da smo po skupoći voznog parka neka prosperitetna zemlja srednje ili istočne Evrope (da, takve postoje), a ustvari smo samo mala zemlja na Balkanu sa 44 kilometra autoputa. Valjda ćemo uskoro doći do 50 kilometara.

Ali, ono što izaziva čuđenje, ali kod autoentuzijasta i žalost, jeste činjenica da se neki od takvih modela i slupaju na našim cestama. Posljednji takav primjer dolazi nam iz Tuzle, gdje se novopečeni vlasnik Mercedesa SLS AMG prvo zabio i autobus, a zatim i u banderu. U ovome ne bi bilo ništa čudno da se radi o nekom polovnjaku starom 20 godina, ali radi se o modelu koji i nije baš tako česta pojava na cestama širom svijeta. Srećom, niko nije ozlijeđen.

I šta onda raditi u takvim slučajevima? Neko bi rekao, kako došlo, tako i otišlo. Možda, ali ne bi trebalo tako uskogrudno razmišljati. Naš savjet je, umjesto što troše pare na razne silikonske pevaljke i slušanje turbofolk pjesmica, da ulože neka sredstva u sebe kao vozače, pa kad sljedeći put sjednu za volan neke zvijeri od 500 konjskih snaga, izdrže barem do druge bandere. Autobus je barem lako promašiti, bar tako mislimo.