Categories
Novosti

Fordova studija o bojama automobila u Evropi

Možda i nije iznenađujuće da su Francuzi i Talijani posebno skloni automobilima krem boja s obzirom na njihovu poznatu kulturu kafića. Ali zašto kupci u Češkoj biraju plavu više nego neki drugi narod?  Irci možda i jesu tradicionalno vezani uz zelenu boju, ali mnogo radije voze srebrnu. Ovo je samo nekoliko nalaza Fordove studije koja se bavila izborom boja pojedinih naroda u Europi. Razumijevanje preferenci širom multikulturalnog kontinenta pomaže Fordu da ide u korak s kupcima i puni salone odgovarajućim automobilima. Trendovi u bojama – kao i moda – mijenjaju se iz godine u godinu. Primjerice, mali, ali rastući broj kupaca bira smeđu, bakrenu i ostale zemljane tonove. ‘Trebalo je malo zagrijavanja za smeđe tonove; jer su prije bili percipirani kao staromodni – sjetite se 70-ih, 80-ih’, kaže Francis. ‘Ali smeđi tonovi se vraćaju u modu, namještaj i sada automobile i oživljeni su u uzbudljivim kombinacijama interijera i eksterijera.’

Bijela ostaje hit u Turskoj (49% prodanih vozila), neoborivi izbor broj 1. Turska, sa svojom često usijanom klimom, također ima najniži postotak vozila u crnoj boji. Danska, kao suprotnost, crnu drži kao prvi izbor i za njih je najmanje vjerojatno da će izabrati bijelu boju. Ali državne granice i klima ne utječu nužno na ukus i izbor boja kupaca. Norveška i Portugal, primjerice, dijele istih šest omiljenih boja. Samo jedna zemlja ima na prvom mjestu boju koja nije crna, bijela ili srebrna – Češka. Četvrtina čeških kupaca birala je plave Fordove tijekom 2010. Česi također biraju i najveći postotak crvenih u odnosu na ostale narode – što odražava dominantnu crvenu i plavu na njihovoj zastavi. No, patriotizam ovdje ostaje. Nizozemska nije uopće ni razmišljala kad su se pojavili narančasti automobili, a Irci su treći od najmanje vjerojatnih zemalja koja će kupiti zeleno.

Za najveća tržišta, Njemačku primjerice, znamo da su crna i tamne boje uvijek popularne tako da to uzimamo u obzir pri planiranju’, rekao je Vince Shaw, menađer za stategiju marketinga i planiranja pri Ford of Europe. ‘Naravno da želimo da su naši automobili privlačni kupcima, a boja igra veliku ulogu. Evo, jedna od uspješnih priča su Hot Magenta i Squeeze – ružičasta i zelena boja – boje Fieste. Obje se prodaju iznimno dobro, što jasno pokazuje da naši kupci žele imati nešto posebnije. Naučili smo iz tog primjera pa ćemo u budućnosti ponuditi mnogo jedinstvenih boja koje nisu na uobičajenoj paleti.’ Crvena je nekad bila daleko najpopularnija boja, ali to se promijenilo. Čini se da je bijela sada u usponu. Tamno sive, crne i plave su uvijek popularne i one su dio i muških i ženskih odjevnih predmenta, ali baš kao i drugi oblici, boje automobila dolaze i odlaze iz mode. Prepoznati trendove i izabrati prepoznatljive boje je jako važno, jer treba izabrati pravu boju za tržište. Ako je prerano, kupci  ih neće prihvatiti, a ako je prekasno, popularnost određene boje već je dostigla svoj vrhunac. A 2011. u kojoj se predstavlja potpuno novi Ford Focus u izražajnim bojama kao što je Candy Yellow, Candy Red i Mars Red ili pak zapanjujućoj Tangerine Scream koja je debitirala na Focusu ST na Salonu automobila u Parizu, ova bi godina mogla donijeti neke vruće trendove u cijeloj Europi.

CRNA
1. Danska (37.8%)
2. Norveška (31.6%)
3. Portugal (26.7%)
4. Njemačka (26.6%)
5. Rusija (24.9%)

KREM
1. Francuska (4.1%)
2. Italija (1.2%)
3. Grčka (0.8%)
4.Nizozemska     (0.6%)
5. Mađarska (0.5%)

NARANČASTA
1. Švedska (0.8%)
2. Rumunjska (0.6%)
3. Mađarska (0.4%)
4. Austrija (0.3%)
5. Poljska (0.28%)

BIJELA
1. Turska (49%)
2. Mađarska (32.2%)
3. Švicarska (31.3%)
4. Španjolska (28.8%)
5. Francuska (27.5%)

PLAVA
Češka Republika (24.5%)
Rumunjska (21.9%)
Velika Britanija (19.7%)
Finska (16.2%)
Poljska (14.9%)