Categories
Novosti Testovi

TEST: Toyota IQ 1.0 VVT

Toyota IQ je japanski odgovor na vodeće evropske predstavnike klase mikrogradskih automobila, prvenstveno na model Smart ForTwo. Praktičnim i jednostavnim rješenjima, ovaj automobil vas osvaja i čini vožnju pravim zadovoljstvom.

Kada pomislimo na nešto malo, uvijek pomislimo kako je to i slatko i privlačno. Isti je slučaj i sa najmanjim modelom Toyote, koji je za kratak period pronašao put do srca kupaca. U ovom slučaju nećemo reći da je ovaj automobil našao put do samo ženskih srca, jer je IQ vrlo popularan i kod muške populacije.

 

Dizajn

Ovaj model je u potpunosti dizjaniran da zadovolji potrebe vozača u gradskim uslovima. Sa nekih 15 milimetara, IQ se provukao ispod dužine od tri metra, što u napučenim gradskim sredinama predstavlja idealno rješenje. Iako ima pomalo kutijast izgled, ne treba tvrditi da se radi o automobilu zastarjelog dizajna, jer ovaj model ima sve potrebne i moderne dizajnerske atribute. Posmatrajući ga, prvo ćete primjetiti velika prednja svjetla trapeziodinog oblika, koja su, to moramo reći, po noći idealna. Prednji dio automobila odaje izgled urbanog automobila, koji vam se mora svidjeti na prvu. To je postignuto, skoro pa uspravnom prednjom haubom, koja jasno daje do znanja da se radi o privlačnom i malom gradskom automobilu. Ipak, ne možete se oteti utisku širine koju ovaj automobil nudi, a to je postignuto širokom prednjom karambolkom, u koju su smješteni maska hladnjaka i maglenjaci. Bočna strana ovog automobila je i najjednostavnija i vrata su dovoljno široka da se bez ikakvih problema može ući u njega. Bočni prozori su nešto niži, što daje skladan izgled boku automobila, a pritome ni najmanje ne utiče na preglednost u vožnji. Na stražnjem dijelu su smještena velika stražnja svjetla između kojih se nalazi otvor prtljažnika, a kao i na prednoj strani i ovdje dodatnu vizuelizaciju daje široka stražnja karambolka. Slobodno se može reći da je IQ dizajniran sa ukusom i praktičnošću, što je dodatno osvježenje na tržištu mikrogradskih automobila.

Enterijer

U unutrašnjosti je raznim dizajnerskim rješenjima omogućeno dovoljno prostora za dva ili, po potrebi, četiri putnika. To je najprimjetnije na prednjoj konzoli, koja je uska, ali opet nije zanemarena njena funkcionalnost. Umjesto standardnog pretinca za rukavice, ovaj model ima praktičnu torbicu koju  možete ponijeti sa sobom i u koju možete staviti sve potrebne dokumente. Centralni stub, na kojem su smještene sve bitnije kontrole, odlično je ukomponovan i lako je opsluživ. Dio ovog stuba ima trouglasti izgled koji je obložen sjajnom plastikom. Opsluživanje digitalnom klimom je olakšano preko jednog komandog kruga, dok se ospluživanje audio uređajem obavlja samo preko komandi na volanu. Volan pomalo ima sportski izgled i odlično leži u rukama. Instrument tabla se sastoji od velikog instrument kruga, koji je lako pregledan i čitljiv, dok je u njemu ukomponiran i LCD ekran board kompjutera. Mora se reći da je kvalitet materijala u unutrašnjosti na visokom nivou i da se IQ ne bi postidio nekih modela iz drugih, viših klasa. Prednja sjedišta su dovoljno prostrana i pružaju solidnu lumbalnu podršku, a ono što je jako bitno jeste da ima dovoljno prostora između vozača i suvozača. Stražnja sjedišta se ipak samo trebaju koristiti za kraće gradske relacije, ali mogu zadovoljiti potrebe dvoje odraslih putnika. Sjedišta dolaze do izražaja kada se preklope i na taj način dobijete potpuno funkcionalan prtljažnik zapremine 170 litara, što je odličan rezultat u ovoj klasi. Kada su sjedišta podignuta, IQ nema prtljažnika i iza sjedišta se mogu samo smjestiti neke sitnice.

Motor i podvozje

Testni model je bio opremljen sa odličnim trocilindrašem zapremine 998 kubika sa Toytinom varijabilnom transmisijom ventila VVT. Ovakav agregat ima jačinu od 68 KS i obrtni moment od 91 Nm. Međutim, nemojte dozvoliti da vas ovi podaci zavaraju, jer se radi o jednom od vrlo agilnih automobila. Odlično riješeni stepeni prijenosa petostepenog mjenjača, daju ovom automobilu solidne performanse, uz vrlo nisku potrošnju goriva. Zabava sa ovim modelom je zagarntovana, a on najviše dolazi do izražaja u gradskim uslovima, kada se trebate provlačiti uskim ulicama ili između automobila na glavnoj cesti. Krug okretanja od samo četiri metra daje odličnu okretnost, a široki međuosovinski razmak od dva metra daje dozu sigurnosti i upravljivosti. IQ se odlično snalazi i na otvorenoj cesti, ali bi ga za ove avanture preporučili sa malo jačim motorom, 1.3 benzincem ili 1.4 D4D dizelašem. Nemojte misliti da se na otvorenoj cesti ovaj motor slabije snalazi, njemu je samo potrebno malo više kubika za prelazak preko cestovnih uzvišenja. Po pitanju upravljivosti, ovaj mališa vas ni u jednom momentu neće ostaviti iznenađenim i tačno znate gdje su njegove granice. Ne morate se bojati eventualnog prevrtanja ili vožnje na tri točka, jer odlični ESP postaje vaš anđeo čivar, taman toliko da vožnju ne učini opasnom i da se vi možete zabaviti za volanom. Zabava je zagarntovana, u kombinaciji sa vrlo niskom potrošnjom, koja je u gradskim uslovima iznosila oko pet litara, dok se na otvorenoj cesti potrošnja spuštala i do litar niže. Po pitanju sigurnosti, pored već spomenutog ESP-a, Toyotini inženjeri standardno su ga opremili ABS-om (posljednjom generacijom kojoj ne vibrira papučica kočnice) i sa čak devet zračnih jastuka, od kojih je jedan ingeniozno postavljen straga da bi zaštitio putnike na stražnjoj klupi u slučaju kolizije otpozadi.

Oprema i cijena

IQ je praktički bio nakrcan opremom, pa kao što smo već rekli, ovaj model se po tome ne bi postidio i većih automobila. Između ostalog, IQ je bio opremljen raznim sigurnosnim sistemima u seriji poput ABS-a, Brake assistance sistemom pomoći pri naglom kočenju, EBD-om ili elektronskom raspodjelom sile kočenja, Traction Control kontrolom proklizavanja pogonskih točkova, VSC-om sistem za nadzor stabilnosti vozila. Od opreme za komforniju vožnju, izdvajamo automatski klima-uređaj, elektrohromatsko unutrašnje ogledalo, vozačevo sjedište podesivo po visini, devet zračnih jastuka, uključujuči jastuk za koljena vozača i jastuk iza stražnjih sjedišta, board kompjuter sa LCD ekranom, MP3 audio uređaj sa šest zvučnika, opciju Eco vožnje u kombinaciji sa MultiDrive mjenjačem, kožni volan sa komandama i podesivošću po visini i dubini, preklopiva stražnja klupa, zatamnjena stražnja stakla, aluminijski naplaci od 15 cola,  Smart Entry & Start sistem – elektronski ključ, sistem za automatsko otključavanje vozila i pokretanje motora pritiskom na tipku. Ovako opremljen IQ imao je konačnu cijenu od 32.240 KM.

Impresije

IQ je idealan model, koji je osvježio ovu klasu sa jednostavnim i praktičnim rješenjima, potkrijepljenim višegodišnjim japanskim tehničkim rješenjima. Privlačan, onakav kakav upravo treba i biti, cilja na mlade i moderne ljude sa manjom porodicom, kojima može poslužiti kao drugo auto u porodici za kratke gradske relacije. Ipak, ovo, srećom, nije jedina namjena ovog automobila, pa se tako vrlo lako može nositi i sa bosanskim vijugavim cestama, što mu je dodatni plus. Ipak, kako na našim podnebljima nismo naučili da kupujemo ovakve automobile, puni potencijal ovog automobila će jako teško biti iskorišten.

One reply on “TEST: Toyota IQ 1.0 VVT”

hostingium.com Are you looking for an affordable web hosting service that provides high quality service as well as helps you grow your business? Features: -> Quality web hosting service with Unlimited Diskspace & Bandwidth -> Each plan comes with fre…

Are you looking for an affordable web hosting service that provides high quality service as well as helps you grow your business? Features: -> Quality web hosting service with Unlimited Diskspace & Bandwidth -> Each plan comes with free subscription of…

Comments are closed.