Categories
Novosti

Volvo najbolje održiva marka u Švedskoj

U najvećem švedskom pregledu održivih tržišnih marki – Sustainable Brands 2011 – Volvo je proglašen najboljim u automobilskoj kategoriji održivih brendova. Ovaj pregled obuhvata 151 kompaniju i slijedi upustvaiz UN-ova Global Compact dokumenta koji se temelji na 10 principa za odgovornost korporacija. Ovi principi uzimaju u obzir zaštitu ljudskih prava, dobre uslovet rada te akciju protiv korupcije kao i odgovornost u segmentu ekologije.

U 2011. godini Volvo Cars probio se na sam vrh u društvu 18 automobilskih brendova koji su bili uključeni u pregled. A u ukupnom pregledu svih djelatnosti Volvo je, pak, zauzeo izvanredno treće mjesto od ukupno 151 posmatrane kompanije. Volvo Cars poduzima akcije u području održivosti kroz širok spektar aktivnosti. Srce tih nastojanja jest gama zelenih Volvo vozila. Popularna DRIVe serija automobila, lansirana 2008. godine, sada uključuje sedam modela klasificiranih kao ekološki čisti automobili. Volvo izvještava da je oko 100.000 ovih automobila već prodato na švedskom tržištu.

Kada je riječ o društvenoj odgovornosti, sigurnost u prometu ostaje najvažnija briga Volva. Kompanija je razradila konkretan cilj: niko ne bi smio ozbiljno stradati ili biti ozlijeđen u novom Volvo automobilu do 2020. godine.