Categories
Novosti Testovi

TEST: Ford Focus 1.6 TDcI ECOnetic

Vrlo popularni Fordov model je 2008. godine dobio svoj zasluženi facelift, kako bi se što lakše mogao nositi sa sve većom i jačom konkurencijom u svom segmentu. Focus je već na početku prodaje druge generacije imao odlične prodajne rezultate i kupci su se vrlo lako opredjeljivali za ovaj model. Facelift je bio samo logičan korak na održavanju kvalitete i renomea, koje ovaj automobil ima već dugo vremena. Uskoro očekujemo novu generaciju ovog modela, a u isčekivanju nove generacije, prije nešto vremena imali smo priliku probati FL verziju Focusa.

 

 

Dizajn

Facelift modela je potpuno uspio, tako da je samo nastavljen atraktivan izgled ovog modela. Gledajući ovaj automobil sprijeda, tu je došlo do najvećih promjena. Sada su tu drugačija prednja svjetla, mnogo zaobljenija, tako da je postignut bademasti oblik. Ovaj detalj je vrlo efektivan, a mora se priznati i da je atraktivniji, a na ovaj način je postignuta i bolja vidljivost prilikom vožnje po noći. Prednja karambolka je sada mnogo masivnija, a na njoj je primjetan veliki otvor hladnjaka, dok su u uglovima karambolke smještena svjetla za maglu. Čitav prednji dio sada odiše sportskom notom, što u kombinaciji bijele boje testnog modela, osvaja na prvu. Bočna strana automobila nije previše mijenjana, a na testnom modelu su stražnja bočna stakla bila zatamnjena. Stražnja strana automobila nije doživjela velike promjene, pa je tako samo izmijenjen izgled grafike stražnjih svjetala, dok se na stražnjoj karambolci sada nalaze nova svjetla za maglu i svjetlo za vožnju unazad. Testni model je dolazio u kombinaciji aluminijskih felgi veličine 17 cola.

Enterijer

Kako je za prethodnu generaciju ovog modela došlo do kritika po pitanju unutrašnjosti, svi nedostaci su nestali u facelift modelu. To se prvo odnosi na nešto mekšu plastiku kokpita, koja je sada mnogo prijatnija na dodir. Centralni dio kokpita je doživio najveće izmjene u vidu novog izgleda odličnog audiosistema Sony, dok je tu još smještena i jednostavna, ali vrlo učinkovita, automatska digitalna klima. Bitno je istaći da je u ovom modelu na čitav centralni greben umetnuta sjajna plastika, kao imitacija aluminija te da se vrlo lijepo uklopila u ostatak izgleda unutrašnjosti. Promjene je doživio i izgled ručice mjenjača, koja sada mnogo bolje leži u ruci. Instrument tabla je također doživjela promjene, a i ona je dobila sjajnu plastiku. Između dva instrument kruga smješten je board kompjuter, koji je u ovom modelu dobio i opciju Econetic. Četverokraki volan odlično leži u ruci, a na njemu su ovaj put bile smještene komande tempomata. Ono što je godinama bilo sinonim za Focusa, a to je prostranost, dokazuje se i u ovom modelu. Putnici, zaista, imaju mnogo prostora, a pogotovo oni na stražnjim sjedištima, koji imaju osjećaj da se voze u drugoj klasi automobila. Pritom, uopće nije narušena udobnost sjedišta, dok vozačko sjedište daje dobar oslonac vozaču. Prtljažnik ima odličnu zapreminu, koja se smatra jednom od najboljih u klasi, a ona iznosi 396 litara.

Motor i ovjes

Testni model je bio opremljen sa dobro poznatim 1.6 TDcI motorom, koji pogoni mnoge modele Forda. Radi se o dobro provjerenom agregatu, sa jačinom od 110 KS i obrtnim momentom od 240 Nm. Kako smo već pisali o ovom agregatu, nećemo trošiti previše teksta da to ponovimo, ali ćemo samo naglasiti da se radi o odličnom i elastičnom agregatu. Međutim, u Econetic verziji, ovaj agregat je doživio neke promjene. Tako je sada ovom modelu dodan DPF filter čestica čađi, tu su još i nove brizgaljke goriva, dok je sam usisni sklop dodatno prilagođen efikasnijem protoku zraka. Izduvni sistem je dobio senzor kisika, a upravljačka elektronika je posebno reprogramirana i optimizirana za potrebe ekonomične i ekološke vožnje. Još jedno malo iznenađenje jeste to što je ovaj model opremljen sa sistemom regenerativnog punjenja koji povećava izlaznu struju alternatora kada automobil usporava. Ovo pretvara kinetičku energiju u električnu energiju bez dodatne potrošnje goriva, a ova električna energija se koristi za punjenje akumulatora, tako da se može kasnije iskoristiti i za električne sisteme. Prilikom razvoja Econetic modela, posebna pažnja bila je posvećena tehnologiji Low Tension FEAD (Front End Accesssory Drive), a koja se sastoji od novodizajniranog nosača alternatora i novog dizajna remenice koji omogućavaju da zategnutost pomoćnog remena bude manja bez uzrokovanja problema kao što su povećano trošenje remena ili ležajeva alternatora. Ovim promjenama je ostvarena manja napetost remena i trenja u cijelom sistemu, a manje trenja dovodi i do smanjene potrošnje goriva. Osim ovoga, vozač na instrument tabli ima opciju pokazivača idealne izmjene brzina, čime se štedi gorivo i, naravno, čuva okolina. Inače, kao mogućnost doplate u Econetic modelima postoji i Start&Stop sistem, koji automatski pali i gasi vozilo, prilikom stajanja ili kretanja.
Ono što nedostaje ovom modelu jeste šesta brzina, koja bi još više smanjila potrošnju i rasteretila motor, ali bez obzira na to, prilikom vožnje ovog automobila prosjek potrošnje nije prelazio više od 5,5 litara dizela na 100 kilometara. Uz ovaj model Focus je dobio i nešto direktnije podešen ovjes, što se ogleda u manjoj visini vozila, kako bi se smanjio otpor zraka prilikom kretanja vozila. To, kao da je dodatno doprinijelo voznim osobinama automobiIa, koje su, ionako, odlične. Ovo bi se već moglo nazvati tradicijom, jer već od prve generacije Focusa, upravljanje je na zavidnom nivou koje, čak, graniči i sa sportskim. Odlično podešen ovjes dozvoljava oštre promjene pravca, dok u dugim i brzim zavojima bez pogovora ostaje neutralan. Tu je još i progresivni servo upravljač, koji ima podešavanja rada u tri stepena, Comfort, Normal i Sport.

Oprema i cijena

Econetic model čini Focus bogato opremljenim, što se odmah može vidjeti, čim zavirite u njegovu unutrašnjost. U ovom slučaju, radilo se o osnovnoj opremi plus SX paket, a između ostalog tu je: daljinsko centralno zaključavanje, zračni jastuk za vozača i suvozača, bočni zračni jastuci naprijed, alarm sa dvostrukim sigurnosnim zaključavanjem, progresivni servo upravljač podesiv po visini i dubini, Sony radio cd MP3 bluetooth uređaj, ABS, EBD, MBA, električno pokretana prednja stakla i vanjska ogledala, prednja svjetla za maglu, tempomat, dvozonski automatski klima uređaj, srednja konzola sa naslonjačem, odgođeno gašenje prednjih svjetala, automatski uključena svjetla danju, Econetic regenerativni sistem kočenja, sportski podešen ovjes, komplet za reparaciju gume bez rezervnog točka, zatamnjena zadnja stakla, aluminijski 16-inčni naplaci. Cijena ovako opremljenog modela iznosi 36.000 KM.

Impresije

Iako će mnogima, na prvu, ova cijena izgledati velika, sa svojom odličnom opremom i još boljim motorom, Focus Econetic opravdava ovakvu cijenu. Međutim, ono što mu ne ide u prilog jeste što je ovaj model Focusa već na zalasku, tako da uskoro očekujemo novu, treću generaciju. Ipak, sa svojim odličnim faceliftom i još boljom kvalitetom, druga generacija Focusa, posebno modela Econetic, dugo će ostati atraktivna pojava na cesti.