Categories
Novosti Sport

Prva WTCC utrka za Volvo i Polestar

Nakon mjeseci priprema, Polestar Racing i Robert Dahlgren, prošlog su vikenda na utrci u brazilskoj Curitibi ušli u evaluacijsku sezonu FIA WTCC šampionata. „Zadovoljni smo premijerom, koja je bila u skladu sa našim očekivanjima, te nas je ohrabrila za nastavak“ – rekao je Christian Dahl, direktor Polestar Racinga.

Utrka u Brazilu, bila je prva od jedanaest WTCC utrka za Polestar Racing ove sezone.

„Prije ovog vikenda, Curitiba je za nas bila samo tačka na karti. Sada se vraćamo kući sa pregršt podataka i novim iskustvom. Od njih će profitirati razvoj automobila“ – dodaje Dahl.

Polestar je sezonu započeo 2.0 litarskim usisnim benzincem, a sredinom sezone će se preći na novorazvijeni 1.6 turbo benzinac. Razlika u snazi u odnosu na konkurentne turbo motore je bila jasno vidljiva, naročito zbog činjenice da je staza Curitiba smještena na 1000 metara nadmorske visine.

„Naše kalkulacije pokazuju da smo po krugu gubili oko devet desetinki u odnosu na turbo motore. Ali činjenica da smo bili blizu vodećih, govori da se rad tokom zime isplatio“ – kaže Dahl.

Dahlgren je u kvalifikacijama potukao vrijeme za najbolju startnu poziciju od prošle godine, a bio je samo četiri stotinke od ulaska u drugu kvalifikacijku rundu. Prvu je trku završio kao dvanaesti, a drugu utrku kao trinaesti.

„Radujemo se sljedećoj utrci. Znamo da imamo jak koncept, a razvoj novog turbo motora dobro napreduje. Mnogo smo naučili posljednjih dana, a to nam je i bio plan“ – zaključio je Dahl.

WTCC karavana seli se u belgijski Zolder na kojem se utrka vozi od 22. do 24. aprila.