Categories
Novosti

Beogradski sajam automobila otvorio vrata posjetiocima

U organizaciji Renaulta iz BiH i Srbije, bh. novinari su imali priliku boraviti na 49. Međunarodnom salonu automobila u Beogradu. Naši novinari su boravili na Press danu, koji je održan dan ranije, prije zvaničnog otvorenja sajma 25. marta.

Beogradski sajam automobila je sada najznačajniji sajam u regiji, pogotovo kada se uzme u obzir da Sajma u Zagrebu neće biti do daljnjeg. To su prepoznali i čelni ljudi mađunarodne organizacije autosajmova OICA, koji su ovom sajmu dali međunarodni epitet. Ovim je Beograd postao Ženeva u malom, jer je većina premijera sa ovog sajma bila prikazana u Beogradu.

 

Organizacija sajma je bila dobra, iako u trenutku našeg pristizanja veći dio sajmišta nije bio završen. To nas nije omelo da pogledamo koji su to najznačajniji noviteti ovog Sajma.

Počet ćemo sa VW-om i Mercedesom, čisto iz razloga što su ova dva proizvođača imali posebne hale na kraju sajmišta. Porsche SCG, zastupnik brendova Audi, Seat, Volkswagen i Porsche u Srbiji, na ovom sajmu je predstavio novog Passata u sedan i karavanskoj verziji, zatim novu Jettu, Amaroka i novog Sharana. Audi je predstavio svoju novu perjanicu model A6, koji je izazvao puno pažnje, dok je SEAT predstavio novi model Alhambre. U posebnoj, ali moramo naglasiti, jako mračnoj hali, Mercedes je predstavio novu C klasu, C klasu coupe i SLK roadster. Tu je bila i nova R klasa, te restilizirani Maybach. Ono što je najviše izazvalo pažnje jeste SLS AMG u Safety car verziji, koji zaista izgleda impozantno.

U jedinoj zajedničkoj hali bili su stacionarani ostali proizvođači, a neke glavne premijere ćemo samo nabrojati. Tako je Verano motors predstavio novi model Peugeota 508, od kojeg se puno očekuje, dok je Citroen imao premijeru modela DS4. Ford je imao domaću premijeru novog Focusa, Suzuki je predstavio Kizashi, BMW je pored svojih modela imao i modele Minija, a SAAB je predstavio nove modele 95 i 94X.

Hyundai je imao čak tri premijere, a uz pomoć Harisa Džinovića, predstavljen je novi ix40 i nova Elantra, dva modela koja su ista, a opet toliko različita. Ipak, najviše pažnje je izazvao model Hyundai Genesis, punokrvni cuope, jako popularan u SAD-u, dok tek sad pokorava Evropu. Opel i Chevrolet nisu imali značajnih premijera, ako izuzmemo Astru ST i FL verzije Corse i Antare. Chevrolet je imao novog Orlanda, ali na ovom štandu najviše pažnje je izazvala verzija Cruza iz WTCC utrka, a ovim povodom je došao i Robbie Huff, vozač ovog tima, koji je nedavno u Brazilu odnio pobjedu za Chevrolet. JEEP je bio sklopu FIAT-ovog štanda, što je i logično, a posjetioci su imali priliku vidjeti novi Grand Cherooke. FIAT je predstavio novi Multiair motor u modelu 500, a iako se očekivala nova Lancia Ypsilon, nje nije bilo, bar na Press danu.

Za kraj, ostavili smo štand Renaulta, Dacie i Nissana, na kojima se imalo šta vidjeti. Renault je predstavio novu perjanicu i nasljednika Vel Satisa model Latitude. Radi se o modelu koji je na tragu najboljih i najvećih Renaulta modela 25, Safrane i Vel Satis. Ovaj model je svojom premijerom izazvao veliku pažnju javnosti, a pored kvalitete, zanimljiva je i cijena, jer ovaj model u Srbiji ima početnu cijenu od 26.000 eura. Sa ovakvom cijenom, ovaj model će sigurno napraviti pometnju u višoj srednjoj klasi, gdje tradicionalno vladaju Nijemci. Na Dacia štandu zvijezda je bio Duster iz takmičenja Ice Trophy, kojeg vozi Alain Prost. Iako je ovaj Francuz trebao doći na sajam, on je u posljednji sekund otkazao učešće, ali to nije umanjilo premijeru ovog modela, za kojeg osiguranje na sajmu iznosi fantastičnih 50.000 eura. Što se tiče Nissana, na njihovom štandu su bile izložene razne verzije modela Juke, ali glavna zvijezda je bio model gradskog automobila Micra, koji je doživio svoju četvrtu generaciju.

Sve u svemu, Beogradski sajam je opravdao svoj međunarodni karakter, jer je bilo dosta izlagača, što je privuklo još veći broj posjetilaca, a ove godine će sigurno biti i oboren rekord po broju posjeta. Uskoro očekujte nekoliko fotogalerija sa ovog sajma, od automobila, pa sve do prelijepih hostesa, bez kojeg ovaj sajam ne bi bio to što jeste.