Categories
Novosti Testovi

TEST: Škoda Yeti 2.0 TDI

Legenda o planinskom čovjeku koji prepada turiste i planinare po masivima Himalaja još uvijek živi. Iako postoji malo dokaza koji će legendu pretvoriti u istinu, većina stanovništva Nepala i dalje vjeruje da ovo stvorenje sigurno postoji. Zašto smo započeli tekst sa pričom o jednom, skoro pa, mitskom biću. Naime, ovo čuveno ime je ponio najnoviji model iz game češkog proizvođača automobila Škoda. Model sa kojim ovaj proizvođač hrabro ulazi u kompaktni SUV segment, sve popularniji kod kupaca novih automobila.

I ljeti i zimi

Iako mnogi smatraju da je Škoda nova u segmentu automobila sa pogonom na sva četiri točka, to ipak nije istina. Naime, Škoda je još prije skoro 50 godina imala predstavnike u klasi pravih i robusnih terenaca, tako da je iskustvo na ovom polju već stečeno. Uz malu pomoć majčinskog VW koncerna, uspjeh Škode Yeti je zagarantovan. Uz već dokazane modele sa pogonom na sva četiri točka, poput Octavie 4×4 i novog Superba 4×4, Yeti dolazi kao logičan nastavak predstavljanja ovakvih modela. Međutim, Yeti je koncipiran za segment kompaktnih SUV automobila, gdje je konkurencija izuzetno žestoka.

Predstavljen na sajmu u Ženevi 2009. godine, Yeti je doživio veliko interesovanje stručnih medija i posjetilaca ovog sajma. To prvenstveno može zahvaliti svom simpatičnom izgledu, koji je koncipiran tako da se svidi mladim ljudima, ali i mlađim bračnim parovima sa djecom. Posmatrajući ovaj automobil u oči odmah upada velika prednja maska hladnjaka, na čijim su krajevima smještena tzv. dnevna svjetla koja se automatski pale, a iznad kojih se nastavljaju veliki, zaobljeni farovi. Kako je Yeti za nekih 20 cm odignut od tla, na donjem dijelu su primjetne zaštitne plastike, koje ujedno imaju ukrasnu funkciju, a čitav automobil čine mnogo ozbiljnijim. Što se tiče bočnog izgleda automobila, može se slobodno tvrditi da je najsličniji Škoda Roomster modelu. Većina auto novinara izražava mišljenje da Yeti izgledom podsjeća na dostavno vozilo, te tvrde da je prlikom razvoja modela više pažnje trebalo obratiti na cjelokupan izgled, jer se mnogi ne slažu sa tim da Yeti izgledom podsjeća na kompaktnog terenca. Ipak, jednostavne i čiste linije će sigurno imati prolaz kod kupaca koji ne žele nikakav avangardan izgled automobila, a kojih je, sasvim sigurno, više od onih koji žele nesvakidašnji izgled automobila.

Bočna stakla su jasno razdvojena sa B stubom, koji je u boji automobila, dok je stražnje bočno staklo spojeno sa onim na stražnjim vratima, dajući kompaktan izgled ovom automobilu. Na boku su primjetni i veliki blatobrani, koji svojom veličinom ukazuju na činjenicu da na Yeti bez problema mogu stati i veći točkovi od onih standardnih veličine 16 colas. Iako je Yeti nastao na platformi Roomstera, on ipak ima nešto manji međuosovinski razmak, a kratki prevjesi su logična stvar jer se, ipak, radi o terencu. Straga su primjetna velika stražnja vrata, čime je utovar stvari u prtljažnik značajno olakšan, a čitav stražnji kraj ima jednostavne dizajnerske linije i, mogli bismo reći, pomalo dosadan izgled stražnje svjetlosne grupe, koja se značajno razlikuje od onih sa konceptnog modela predstavljenog nešto više od četiri godine.

Izgled unutrašnjosti i instrument table je u potpunosti isti kao i kod modela Octavia. Dizajneri ovdje nisu ništa htjeli prepustiti slučaju i igrali su na sigurnu kartu. Sve je na svom mjestu i pregledno, dok je jedina razlika primjetna u uglu pod kojim je postavljen volan. Obruč volana je pod napadnijim uglom, a ovakva postavka volana  je dobra kada se spuštate nepreglednim nizbrdicama, jer tako imate bolju kontrolu nad vozilom. Kvalitet unutrašnjosti je na nivou ostalih automobila iz VW koncerna, dok prostora za vozača i suvozača ima sasvim dovoljno, dok će se nešto manje udobnije osjećati oni iza njih. Ipak, i na stražnjim sjedištima ima dovoljno prostora, a raduje da će i nešto viši putnici imati dovoljno prostora za glavu. Prtljažnik od 310 litara zapremine može zadovoljiti najosnovnije potrebe prosječne porodice, dok se preklapanjem stražnjih sjedišta zapremina može povećati i na 1.710 litara.

Uglađeni dizelaš

Kako Yeti ne bi ostao samo marketinški trik i 4×4 fikcija, ovaj automobil je opremljen najsavremenijim pogonom na sva četiri točka. U pitanju je pogon u kombinaciji sa Haldex kvačilom četvrte generacije, koji garantuje uvjerljive nastupe i izvan uobičajenih cesta. U avanturama po brdovitim i makadamskim putevima od velike pomoći je i povećani razmak podnice od tla, tako da će Yeti bez problema savladati i teže terenske izazove. Četvrta generacije Haldex-višelamelnog kvačila u novom izdanju djeluje poput pravog permanentnog pogona na sve kotače. U svakom trenutku minimalno četiri posto momenta dostupno je na stražnjoj osovini, a ta brojka zavisno od situacije može narasti do 90 posto. Uz to, tu je i stražnji diferencijal sa ograničenim proklizavanjem koji omogućava raspored okretnog momenta po pojedinom točku. Od dodataka tu je i Off Road dugme, koje omogućava da nakon što ubacite mjenjač u neutralnu poziciju, brzinu kontrolišete samo pomoću gasa i kočnice. Za sve vrijeme dok ste u ovom modusu brzina je konstantna – pritisnete gas, brzina se poveća, pritisnete kočnicu, brzina se smanji – kao da su pod točkovima neprestano postavljene prepreke te automobil praktično klizi u leru. Broj obrtaja je ograničen na 2.500 prilikom korištenja ove funkcije, a ako ga ubrzate na više od 40 km na sat, Off Road modus se automatski isključuje, a vi nastavljate vožnju na normalan način. Ova funkcija je, po riječima proizvođačima, jedinstvena među svim terencima u ponudi na tržištu.

Što se tiče motora koji je pogonio Yeti, radi se o dobro poznatom Common rail 2.0 TDI motoru sa 140 KS. Ovaj agregat se odlično nosi sa prilično teškim automobilom, a pogotovo dolazi do izražaja kada se uputite van asfaltiranih cesta. Odličan omjer obrtnog momenta omogućava Škodi Yeti savladavanje i najtežih prepreka. Također, vožnja na normalnim cestama predstavlja užitak, a motor je dodatno rasterećen zbog šestobrzinskog mjenjača. Rasterećenost se najbolje primjeti na potrošnji i ona je u gradskim uslovima iznosila oko sedam litara, dok se na otvorenoj cesti prosjek spušta i za jedan litar. Na kraju, zaključak je da je Yeti idealno vozilo za bh. ceste i uslove vožnje. Sa ovim automobilom zaboravit ćete na izrovane, uske i ceste pune rupa. A kada vam ova vrsta avanturizma dosadi, uvijek se možete uputiti na neku od planina i tamo do kraja isprobati sve mogućnosti koje vam pruža ovaj, zaista, sjajan automobil.

Cijena od 42.000 KM

Pošto Yeti spada u klasu kompaktnih SUV vozila, razumljiva je i njegova, po nekima, visoka cijena od 42.000 KM. Ipak, ova cijena važi za testni model koji je imao mnogo dodatne opreme. Inače, Yeti na naše tržište dolazi sa  pogonom na prednju osovinu ili sa permanentnim pogonom na sva četiri točka. Od motora u ponudi nalaze se dva benzinska, novi 1.2 L TSI sa 105 KS i 1.8 L TSI sa 160 KS, dok je od dizela zastupljen motor 2.0 L TDI CR, koji dolazi u tri varijante od 110/140/170 KS.