Categories
Novosti

Škoda nastavlja sa rastom prodaje

Škoda želi nastaviti s rastom prodaje u 2011.godini. Nakon rekordne 2010.godine sa 762.600 prodatih primjeraka, češki proizvođač očekuje nastavak ovog pozitivnog trenda i u aktuelnoj 2011.godini.

Škoda je u 2010. godini po prvi put ostvarila prodaju od tri četvrtine miliona primjeraka. Do 2018. Škoda planira udvostručiti prodaju i plasirati najmanje 1,5 milion automobila. Kompanija je, osim toga, započela veliku ofanzivu proizvoda i ulazak na nove segmente tržišta; planirano je također i povećanje proizvodnje u svim Škodinim fabrikama.

2010 godinu Škoda je zaključila sa pozitivnim finansijskim rezultatom. Rast od 22,4 procenta osigurao je promet u visini od 8,692 milijardi eura. Time je operativni rezultat od 447 miliona eura više nego udvostručen.

„Godina 2011. – punih 20 od integracije sa Volkswagen koncernom – je godina napretka za marku Škoda“, izjavio je na godišnjoj konferenciji za štampu predsjednik Uprave kompanije Škoda Winfried Vahland.
„Veoma dobro smo započeli i aktuelnu godinu, kao nastavak rekordne 2010.“, dodao je clan Škoda Uprave odgovoran za finansijski sektor, Winfried Krause.

Škoda je u prva dva mjeseca 2011. povećala prodaju za skoro 25 posto što znači da je u tom periodu prodala 132.100 vozila.

„Težimo konstantnom razvoju naše pozicije na tržištima svijeta i nastavku uspješno zapocete godine. U tom smislu planiramo povećati proizvodnju u svim našim fabrikama, uključujuci matičnu fabriku u Mlada Boleslavi“, naglasio je Winfried Vahland.

U okviru njene strategije rasta Škoda namjerava udvostručiti prodaju do 2018.godine.
„Ne želimo se zadovoljiti postignutim uspjehom, već nastaviti razvoj uzlaznom putanjom. Škoda ima veliki potencijal zahvaljujući kojem može postizati i velike rezultate.
To se, prije svega, odnosi na naše aktivnosti na tržištima kao i na proširenje palete modela“, objašnjava Vahland.