Categories
Novosti

Nissan Leaf među finalistima izbora za svjetski automobil

Žiri izbora za prestižnu nagradu svjetskog automobila godine, sastavljen od 66 automobilskih novinara iz 24 svjetske zemlje, objavio je ovogodišnje finaliste po kategorijama, koje je odabrao među 39 prijavljenih vozila iz cijelog svijeta.

U kategoriji za titulu automobila godine se pored Audija A8 i BMW serije, našao i inovativni Nissan Leaf, koji se već okitio titulom evropskog automobile godine. Nissanov električni automobil našao se i među finalistima u kategoriji “zelenog” (ekološkog) automobile godine pored BMW-a 320 EfficientDynamics i Chevroleta Volt.

Vrijedi spomenuti da su u izboru za sportski automobil godine Ferrari 458 Italia, Mercedes Benz SLS AMG i Porsche 911 Turbo, dok se u posljednjoj kategoriji za dizajn takmiče se Alfa Romeo Giulietta, Aston Martin Rapide i Ferrari 458 Italia.

Rezultati izbora, odnosno pobjednici po kategorijama, bit će objavljeni 21.aprila na sajmu automobila u New Yorku. Ovo je sedmi po redu izbor svjetskog automobila godine koji iz godine u godinu dobija na važnosti i kredibilitetu.