Categories
Novosti

Volkswagen Classic na utrci Mille Miglia 2011

O Mille Miglia! Fanovi i zaljubljenici u oldtimere s čežnjom odbrojavaju vrijeme do početka legendarne i po mnogima najljepše utrke na svijetu.   Na ukupnoj dužini staze od 1.600 kilometara (Mille Miglia= 1.000 milja), pred više od milion gledatelja, već decenijama se odvija najprestižnija utrka klasičnih automobila, od Brescije do Rima i nazad. Na ovogodišnjem izdanju najljepše utrke na svijetu, od 12-15.maja, sudjeluje i Volkswagen sa svojim automobilskim klasicima.

Utrka Mille Miglia prvi put je održana davne 1927.godine i sve do 1957. važila za najduži i najzahtjevniji reli na svijetu. 1977. godine, u čast proslave 50.godišnjice prve Mille Miglia utrke, održan je reli na kojem su sudjelovali klasični automobili. Umjesto urtke s vremenom, sada se tražila preciznost i mirnoća na pojedinim rutama staze od Brescije do Rima i nazad. Ovaj elitni event spaja umjetnost, kulturu, vino i gurmansku hranu s tradicijom.

Ove godine Volkswagen Classic na pistu šalje originalne reinkarnacije legendarne Bube, koja je 50-tih godina predstavljala pravu senzaciju na Mille Miglia. Ispunjenje vozačkog sna doživjet će i vozači ostalih legendardnih marki Volkswagen koncerna –  Audi, Porsche, Bentley i Bugatti. Mille Miglia će, osim toga, za Volkswagen biti prilika da javnosti predstavi i brojne aktuelne modele, poput novog Golfa Cabriolet.