Categories
Komentari Novosti

Novi nameti za budale

Upravo tako možemo komentirati posljednje namete Federalne vlade prilikom registracije vozila, jer je očigledno da vlast, koja je u tehničkom mandatu, svoje građane smatra budalama. Povod za ovakav naslov je nedavna uredba Federalne vlade posebnim naknadama koje se plaćaju pri registraciji motornih vozila.

Naknade iznose 15 KM za osobni automobil, 60 KM za autobus, 90 KM za teretni automobil, 30 KM za kombinirani automobil, šest KM za moped, 10 KM za motocikl, 25 KM za radni stroj, 30 KM za radno vozilo i 10 KM za traktor, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH (FBiH).

Kantonalnim fondovima za zaštitu okoliša, odnosno kantonalnim vladama gdje ti fondovi nisu uspostavljeni, pripada 70 posto, a Federalnom fondu za zaštitu okoliša 30 posto ovako naplaćenih naknada. Kantoni i općine svoje propise iz ove oblasti moraju usaglasiti s Uredbom u roku od šest mjeseci, navodi se u saopćenju.

I pored silnih nameta i taksi koje plaćamo prilikom registracije, kao naprimjer ekotakse za državu koja ima najprljaviju okolinu oko puteva, ili namete za održavanje cesta, a o tome vam ne moramo posebno govoriti, dovoljno je samo sjesti u automobil, država, odnosno FBiH, je donijela Uredbu o posebnim naknadama. Postavlja se realno pitanje zašto će nam novi nameti koji će ići u Fondove za zaštitu prirode, kad već plaćamo ekotakse prilikom registracije. Na ovo pitanje nismo dobili odgovor, mada smo ga pokušali potražiti u nadležnim ministarstvima. U svakom slučaju, građani će plaćati skuplju registraciju, a tome treba dodati i skoro svakodnevna poskupljenja goriva, jer se Udruženje naftaša u našoj državi osjeća ugroženim. Možeš misliti!