Categories
Novosti

Toyota prodala tri miliona hibridnih vozila

Toyota je objavila da je do sada prodala više od tri miliona hibridnih modela, što je u svakom slučaju veliki uspjeh. Prvi modeli Toyote sa ovim pogonom počeli su se prodavati 1997. godine, a do posljednjeg dana februara ove godine dostignuta je brojka od 3,03 miliona prodatih vozila.

 

 

 

 

 

Prvi Toyotin hibridni automobil u prodaji bio je čuveni Coaster Hybrid EV,  a tada je ovaj model naišao na podsmijeh automobilske javnosti, koja je smatrala da ovakvi modeli nisu potrebni na tržištu. Tada je možda i ova priča imala i smisla, međutim, danas nikako nema osnove, jer smo svjedoci svakodnevnog rasta cijena goriva u svijetu. Prodaja modela Coaster u Japanu je počela avgustu 1997. godine, a četiri mjeseca je predstavljena prva generacija Priusa, koji je u proteklih 14 godina postao najmasovniji hibridni automobil na svijetu.

Nakon japanskog tržišta, Prius je predstavljen na tržištima Sjeverne Amerike i Evrope. Druga generacija Priusa je predstavljena 2003. godine, a treća u maju 2009. godine, a tada je i premašena brojka od dva miliona prodatih Priusa.

Toyota i Lexus danas imaju 16 hibridnih modela u ponudi koji se prodaju u oko 80 zemalja u svijetu . Novi modeli svake godine dolaze, a posljednji u ponudi su Lexus CT 200h i nedavno predstavljena MPV verzija Priusa, dok se uskoro očekuje i premijera Yarisa HSD. Do kraja 2012. godine najavljeno je 10 novih hibrida, odnosno šest potpuno novih i četiri redizajnirana. Iz Toyote su još saopćili da su svi njihovi hibridi u proteklih 14 godina emitirali oko 18 miliona tona CO2 manje u odnosu na automobile sa benzinskim motorima iste veličine i performansi.