Categories
Novosti Testovi

TEST: Mercedes B klasa 180 CDI

Iako smo navikli da tokom godina ovjenčanih slavom, od Mercedesa na našim cestama gledamo samo kvalitetne i velike limuzine, ipak nam, u posljednje vrijeme, ne mogu promaći ni neki drugi modeli ovog njemačkog proizvođača auta. Jedan od takvih je i Mercedes B klase, automobil koji je sve češća pojava na našim cestama.

 

 

 

 

Dizajn

Pošto je na tržištu već nekoliko godina, došlo je vrijeme za nešto manji redizajn, kako bi automobil imao ravnopravne šanse za borbu sa konkurencijom. Kada pogledate automobil, prva asocijacija jeste da liči na MPV vozilo, što B klasa u suštini i jeste. Ipak, ovaj automobil je kompaktni MPV, ali u Mercedesu su mu odlučili dati posebno ime i klasu, pa ga nazivaju Compact Sports Tourer. Interesatna odrednica, za još interesantniji automobil. Dizajn automobila je ipak prepoznatljiv i nesumnjivo se radi o Mercedesu. Sa prednje strane je primjetna velika maska hladnjaka sa kromiranim rešetkama i velikim logom njemačke kompanije, dok se blago zakrivljena hauba nastavlja prema liniji krova. Veliki farovi bademastog oblika dodatno naglašavaju kućni dizajn automobila, dok prednja karambolka ima saćastu masku hladnjaka, a u njenim krajevima su smještena svjetla za maglu sa kromiranim detaljima. B klasa je napravljena na čuvenoj Sendvič platformi, što dodatno doprinosi sigurnosti putnika, jer su motor i mjenjač smješteni ispod njih, a i izgledom je čitav automobil dobio na visini. Sa bočne strane primjetne su jasne dizajnerske linije, a tu su i velika prednja i stražnja vrata, koja dodatno olakšavaju ulazak u vozilo. Na stražnjoj strani vozila, uz velika peta vrata prtljažnika, primjetne su i svjetlosne grupe dizajnirane u stilu ostalih Mercedes modela. Ono što je primjetno na čitavom automobilu jeste upotreba kromiranih detalja, što mu daje dodatnu ekskluzivnost.

Enterijer

Izgled unutrašnjosti jasno daje do znanja o kom se automobilu radi. Mnogi bi rekli da je izgled unutrašnjosti pomalo konzervativan, ali to je ono na šta smo navikli od Mercedesa. Prvo što vidite jeste veliki četverokraki volan, prepoznatljivog izgleda, dok je centralna konzola jednostavno dizajnirana. Instrument tabla je možda i previše jednostavna za ovakvu marku automobila, a između dva instrument kruga je smješten board kompjuter. Na centralnoj konzoli je smješten audio-navigacioni sistem, kontrole telefona, odličan klima uređaj i razni prekidači za kontrolu vozila. Materijali korišteni za izradu B klase su veoma kvalitetni, a u kombinaciji sa mnoštvom kromiranih detalja i visokim kvalitetom završne obrade odaje utisak kakav se i očekuje od automobila premium klase. Već tradicionalno, kontrole pokazivača smjera, svjetala i brisača su kod B klase smješteni na jednoj ručici sa desne strane volana, što traži malo privikavanje, ali kada se naviknete uviđate kako je to vrlo praktično rješenje. Sjedišta daju vrlo dobru lumbalnu podršku, a zbog visine automobila imate još bolji pregled stanja na cesti. Radi svog dizajna i Sendvič platforme u unutrašnjosti ima dovoljno prostora, pa čak i za one nešto više putnike. Na stražnjoj klupi se sjedi vrlo udobno, a dodatni prostor za koljena na naslonima prednjih sjedišta omogućuje nešto više prostora za putnike na stražnjim sjedištima. Prtljažni prostor je zapremine 544 litra, a obaranjem nekog od sjedišta sa stražnje djeljive klupe ta zapremina se povećava na više nego upotrebljivih 1.646 litara. Ono što je značajno kod ovakve vrste vozila je veliki broj pregrada i polica za odlaganje raznih stvari. U svim vratima se pregrada u jednom dijelu širi tako da može primiti i boce sa napicima, što je vrlo korisna stvar.

Motor i podvozje

Testni model bio je opremljen dobro poznatim CDI 180 dizelskim agregatom sa common-rail tehnologijom. Međutim, naš testni automobil je dolazio sa Autotronic automatskim, šestostepenim mjenjačem, što je prema našem mišljenju i bespotrebno za ovaj agregat, ali sve to zavisi od ukusa kupca i onoga ko naručuje ovaj automobil. Prema fabričkim podacima  radi se o  dizelskom 2,0 turbo motoru sa 109KS, koji maksimalni obrtni moment od 250 Nm razvija pri pri 1.600 obrtaja. Ubrzanje je dosta limitirano zbog automatskog mjenjača i iznosi 11,3 sekunde, mada vjerujemo da sa ručnim mjenjačem ubrzanje ide i sekundu ispod, dok maksimalna brzina iznosi 183 kilometara na sat. Što se tiče prosječne potrošnje, ona se u gradskim uslovima kretala oko devet litara, a na otvorenoj cesti prosjek se mogao spustiti za dva litra, ali treba uzeti u obzir da se radilo o zimskim uslovima. Vožnja ovog automobila je na nivou ostalih Mercedes modela i B klasa ni po čemu ne zaostaje za svjom većom braćom. U bilo kakvim cestovnim uslovima udubonost neće biti narušena, a upijanje neravnina i udubljena na cestama B klasa odrađuje fenomenalno, iako je testni model bio opremljen alu felgama veličine 18 cola. Adaptivno ogibljenje ne dozvoljava da visoko težište B klase utiče na vozne osobine, tako da i pri nagloj promjeni pravca automobil odaje sigurnost i vrlo je lako sa njim manevrirati. Parking  je dodatno olakšan sa perfektnim sistemom kombinacije svjetlosnih i zvučnih upozorenja, čime i nemate puno prostora za greške. Kao što smo već rekli, preglednost je odlična, a zbog povišenog sjedenja vozač ima bolju preglednost prilikom vožnje u gradskim uslovima.

Oprema i cijena

Naš testni model je dolazio u paketu opreme Adonis, koji je vrlo bogat paket. Između ostalog, u paketu su se nalazili električni podizači svih prozora, električni samosklopivi retrovizori, autoradio Audio 20 sa changerom od šest CD-ova, priprema za telefon, Autotronic mjenjač sa tempomatom, Thermotronic automatski klima uređaj sa opcijom klimatizacije stražnjih sjedišta, grijanje prednjih sjedišta, stakleni lamelni krov sa opcijom otvaranja, protivprovalni uređaj sa zaštitom protiv odvlačenja i zaštitom unutrašnjeg prostora te sa Sport paketom što uključuje aluminijske detalje na volanu, mjenjaču i aluminijske papučice gasa i kočnice. Zbog ovako bogate opreme, cijena ovog automobila iznosi 70.368 KM.

Impresije

B klasa je automobil koji osvaja svojim jednostavnim, a u isto vrijeme luksuznim izgledom. Stvoren je da zadovolji potencijalne kupce, koji ovaj automobil žele upotrebljvati kao porodično auto, ali koji ga u isto vrijeme, žele koristiti za nešto svečanije ili službenije prilike. Dobar motor, odlična ponuda komfora i udobnosti, tradicija i faktor primijećenosti na cesti, garantuju da ovaj automobil pruža mnogo više, nego što na prvu očekujete od njega.