Categories
Noviteti Novosti

Još jedan električni trkač

Njemački proizvođač egzotičnih automobila Artega je u Ženevi predstavio svoj električni sportski model SE (Sport Electric), zasnovan na serijskom modelu GT. Ovaj model za klasični pogon koristi VW centralno smješteni V6 motor sa 300 KS. Nijemci su htjeli dokazati sa ovim modelom rade na zaštiti okoline, sa kombinacijom strasti prema sportskim automobilima. Težina ovog modela je 1.400 kilograma, što je oko 100 kilograma više od klasično0g modela, a raspodjela mase među osovinama iznosi 57:43 u korist prednje.

Osim klasičnog benzinca, Artega SE za pogon koristi dva električna motora smještena na stražnjoj osovini koji isporučuju ukupno 380 KS (280 kW), a rade poptuno nezavisno jedan od drugog. Ubrzanje do 100 kilometara na sat iznosi 4,3 sekunde, što je pola sekunde manje od klasičnog modela GT. Brzinski maksimum iznosi preko 250 km/h.

Električni motori energiju crpe iz 37-kilovatne litij-ionske polimerne baterije,  a sa ovom baterijom Artega SE ima autonomiju od 300 kilometara normalne vožnje, dok ćete sportskim načinom vožnje preći samo 200 kilometara. Baterija se do potpunog kapaciteta napuni za 90 minuta preko visokonaponske mreže. SE je za sada još uvijek prototip, a ukoliko bude interesa , Artega će pokrenuti serijsku proizvodnju u svom pogonu u njemačkom gradu Delbrucku.