Categories
Novosti Testovi

TEST: Renault Twingo RS

SAM_0802Rijetke su prilike da na test dobijete automobil koji je vrh ponude nekog modela. Jedan od takvih modela je i Renault Twingo RS, koji prvi put nosi ovu, slobodno se može reći, slavnu oznaku. Susretali smo se već sa malenim Twingom, koji nam je vrlo brzo pobrao sve simpatije, što prostorom, što performansama 1,2 16V motora sa 75 KS, koji se pokazao kao veoma mali potrošač goriva. Onda nije bilo čudno što se u RS osjeti poprilična razlika kada sjednete za volan skoro duplo jačeg automobila, koji vam, vrlo brzo, izmami osmijeh na lice.

Dizajn

Što se tiče dizajna Twinga RS, on je značajno agresivniji, što je i logično, jer svojim izgledom nastoji privući mlade kupce. U odnosu na standardnu verziju, nema velikih promjena prednjeg dijela vozila, a novina je samo malo dugačije izveden prednji odbojnik, odnosno maska hladnjaka na njemu. Tako, dok vas ovaj model ne prestigne, od naprijed i ne možete procijeniti o kojoj se verziji Twinga radi. Bočna strana razlikuje se po naglašenijim blatobranima i pragovima, kao i zatamnjenim stražnjim staklima. Može se reći da, po pitanju eksterijera, ovaj model, u odnosu na standardnu verziju, najviše razlika ima na stražnjem kraju. Naime, pored zatamnjenog stražnjeg stakla, RS se ponosi drugačijim stražnjim odbojnikom, kao i crnim spojlerom na vrhu vrata prtljažnika. Svjetlosne grupe su iste kao i na običnoj verziji, a još jedna razlika je kromirani završetak ispušne cijevi.

SAM_0804

SAM_0807

Enterijer

Kao što je i logično, slična priča je i u enterijeru, razlike su minimalne i uglavnom se odnose na davanje sportskog naglaska unutrašnjem dijelu vozila. Nakon otvaranja vrata, u oči odmah upada dvobojni kožni trokraki volan, koji zaista izgleda masivno i za koji smo mislili, dok ga nismo uzeli u ruke i provozali automobil, da se nikako ne uklapa u enterijer. RS također ima i brojač obrtaja koji se nalazi iznad volana, dok su ostali instrumenti smješteni na istom mjestu kao kod standardne verzije. Mnogima smeta činjenica da je kod ove verzije raspored instrumenata ostao na istom mjestu, jer njihovo gledanje odvlači pažnju od brže vožnje. Ipak, mislimo da je u ovom vozilu najbitnije gledati obrtomjer, dok za nabijanje brzinskih špiceva RS ipak nije namijenjen. Da, imate na raspolaganju i Sport monitor, na kojem možete saznati koliko G sile proizvodite dok ulazite u krivine ili koliki vam je trenutni obrtni moment i snaga, ali za gledanje tog monitora zaista nema potrebe, a i vremena, jer se u RS uživate vozeći i samo vam je na umu kako što bolje i brže ući u neku krivinu.

SAM_0812

Ispod instrumenata nalaze se komande klimauređaja, pametno preuzete iz prošle generacije Meganea i koje su oduvijek bile pomalo komplikovane za korištenje, ali i na to se naviknete. Kao što to i priliči ovom modelu, tu su i aluminijske sportske pedale, kao i audiouređaj, kojeg se ne bi postidili ni automobili više klase. Sjedišta su klasično sportska i prošivena bijelim koncem sa nezaobilaznom oznakom RS, a idealno drže tijelo u svim smjerovima vožnje. Sjedi se malo povišeno, skoro kao u svakom Renaultu, ali lako je naći pravu poziciju i namjestiti se za dohvatanje volana i ručice mjenjača sa aluminijskom kuglom. Ono što nije pretrpilo nikakve promjene jeste raskošna ponuda prostora za ovaj model, kako na prednjim tako i na stražnjim sjedištima. I dalje vozač ima dovoljno prostora i neće dodirivati suvozača, dok će jedino oni nešto malo viši putnici imati problema sa dodiravanjem krova glavom. Stražnja sjedišta imaju opciju povlačenja, pa možete birati da li želite više prostora za putnike ili veći prtljažnik. Tako i zapremina prtljažnika varira, pa možete imati 230 ili 285 litara zapremine.

Motor i ovjes

I dolazimo do dijela koji je većini najzanimljiviji, a radi se o motoru i ovjesu. Ispod haube se nalazi dobro poznati 1,6 16V Renault benzinac, koji u RS razvija 133 KS i 160 Nm obrtnog momenta. Nema nikakvog turbo punjača ili kompresora, samo sirova, atmosferska snaga. Renault Sport odjel odavno je poznat po razvijanju odličnih atmosferskih motora, a ovo je samo jedan od njih. Dovoljno je jak da se nosi sa tonu jakim RS modelom i pruža solidna ubrzanja. Kako smo već rekli, brzinski špicevi nisu bit ovog auta, ali i do 100 kilometara na sat treba mu solidnih 8,7 sekundi, uz maksimalnu brzinu od 200 kilometara na sat. Ipak, ono što je bitnije jeste ovjes ovog modela, koji je idealan za vožnju zavojitim, brdskim cestama. Ovjes je dolazio u Cup verziji, što znači još kraće amortizere i opruge, koje, ipak, uzimaju danak u gradskoj vožnji, uz felge od 17 cola sa gumama vrlo niskog profila, gdje je RS zaista neudoban i osjeti se svaki kamičak preko kojeg pređete. Zato je možda i bolje uzeti RS bez ovog ovjesa. Ipak, Cup verzija do izražaja dolazi na otvorenim i vijugavim cestama, gdje će RS bespogovorno odgovoriti na svaki vaš pokret volanom. Pritom se neće buniti ako pedalu gasa stisnete malo jače, nego će vam potmulim zvukom iz izduva dati do znanja da je takva vožnja poželjna. ESP postoji, ali za njegovim intervencijama nije bilo prevelike potrebe, što je znak da je RS napravljen da udovolji vozaču i njegovim željama. Ručica petostepenog mjenjača traži mušku ruku, a promjene brzine su kratke, dok je bilo slučajeva da promjena zahtijeva malo više preciznosti. Brzine su proračunate za nešto duža međuubrzanja, kako bi se RS mogao duže držati u visokom režimu obrtaja. Bilo je zaista uživanje voziti ovaj model po okolnim planinskim cestama, a često smo pomislili kako je ovaj automobil idealna baza za vozače koji se bave brdskim trkama. Što se tiče potrošnje, ona je manje bitna u ovakvom vozilu, ali je uz kombinaciju gradske i oštrije vožnje na otvorenim cestama ona iznosila devet litara bezolovnog goriva.

SAM_0817

Serijska oprema

ABS, ESP, kontrola proklizavanja, zračni jastuk za vozača i suvozača, bočni zračni jastuci, prednji i stražnji nasloni za glavu podesivi po visini, ISOFIX, vozačevo sjedište podesivo po visini, sportska dvobojna prednja sjedišta, kožom obložen dvobojni upravljač podesiv po visini, pribor za pušače, električni podizači stakala, radio CD MP3+ Bluetooth + USB + AUX, obrtomjer, putni računar, regulator i limitator brzine, utičnica 12V, automatsko paljenje svjetala, prednja i stražnja svjetla za maglu, uzdužno pomična zasebna preklopiva stražnja sjedišta, kućišta vanjskih retrovizora sjajno crne boje, kromirane unutrašnje ručice vrata, zaštitne lajsne u boji karoserije, sportski RS odbojnici, kromirana izduvna cijev, RS spojler na trećim vratima, kit za popravak gume, centralno daljinsko zaključavanje i grijano zadnje vjetrobransko staklo.

Dodatna oprema

 Automatski klimauređaj (664 KM)

Renault Sport monitor (615 KM)

Dodatno zatamnjena stražnja i bočna stakla (294 KM)

Cup ovjes + 17-inčne alu felge (1.551 KM)

Ukrasna naljepnica Damier RS (393 KM)

Zapremina motora 1.598
Snaga i obrtni moment 133 KS i 160 Nm
Kombinirana potrošnja na 100 km Devet litara
Ubrzanje do 100 km/h 8,7 sekundi
Težina 1.050 kilograma
Zapremina prtljažnika 230/285 litara
Zapremina rezervoara 40  litara
Garancija Pet godina ili 110.000 kilometara (produžena)
Cijena 30.868 KM (0snovni 27.350)

 

One reply on “TEST: Renault Twingo RS”

[…] Ako bi ipak do toga došlo, zbog trenda smanjenja CO2, novi Twingo bi vjerovatno imao neki od turbobenzinaca, što za Renault ne bi bio problem obezbijediti. Srećom, imali smo priliku provozati ovu malenu raketu, a test tog modela možete pročitati ovdje. […]

Comments are closed.