Categories
Novosti Testovi

VOZILI SMO: Nova Toyota Auris

U bližoj okolini Lisabona, gradiću Cascaisu, nekadašnjem odmaralištu portugalske kraljevske porodice, a danas mjestu hodočašća umjetnika, predstavljena je nova Toyota Auris. Za novi dizajn, koji se ne može porediti sa izgledom prve generacije, može se slobodno reći da će pokupiti simpatije evropskih kupaca. Nova Toyota Auris potvrđuje osnovnu reputaciju japanskog mega-koncerna i misao predsjednika koncerna Akio Toyoda: kvalitet-izdržljivost-dugotrajnost.

Auris će predstavljati oštru i kvalitetnu konkurenciju ostalim modelima u kompaktnoj klasi. Modernim metodama konstruisanja  noseća struktura je napravljena od čelika visoke čvrstoće, što je povećalo krutost karoserije za više od 20 posto, a to povećava sigurnost, vozne osobine i smanjuje uvijanje. Istovremeno se smanjila ukupna masa za 50 kilograma, dok kod hibrida to smanjenje iznosi 70 kilograma, što je poznata formula za povećanje dinamičnosti i smanjenje potrošnje.

Olakšana karoserija

Agresivnim prednjim svjetlima na koje se direktno nastavlja zakošena maska motora, pomalo kupeastom obliku krova, neprimijetnom zadnjem spojleru i veoma zakošenom vjetrobranskom staklu, aerodinamički otpor smanjen je na 0,277 cd.  Dimenzijama 427,5 x 176 x 146 centimetara novi Auris je tri centimetra duži, niži je od dosadašnjeg, dok međuosovinski razmak iznosi 260 centimtara. Kabina je prostrana, svježa i specifično dizajnirana. Dobro ležanje i upravljivost upoznali smo na zanimljivim rutama, po lokalnim i brzim cestama, te višetrakim autocestama u okolini Lisabona. Prednja su sjedišta ugodnije oblikovana, sjedi se četiri centimetra niže, volan je više nagnut prema vozaču, prostor za koljena nazad povećan za dva centimetra, dok je prtljažni prostor također povećan sa 355 na 360 litara. Na novinarska pitanja oko izgleda zadnjeg dijela Aurisa, koji dosta podsjeća na Hyundai i30, inžinjeri novog Aurisa otkrili su da je dizajn definiran prije tri godine, dok je rad na dizajniranju i osmišljavanju novog Aurisa počeo prije četiri godine.

Ponuda motora

Početna ponuda će biti sa dva benzinska i dva dizelska motara. Osnovni je 1,33 benzinac snage 99 KS, a snažniji 1.6 sa 132 KS, a oba dolaze sa podešavanjem faze usisnih i ispušnih ventila. Najzanimljiviji u ponudi je osnovni dizelaš 1.4 D-4D sa 90 KS, a zahtjevnijim kupcima namijenjen je 2.0 D-4D sa 126 KS. Treba napomenuti da se radi o BMW dizelskim motorima, koje je Toyota dobila u sklopu razmjene hibridne tehnologije za dizelske motore bavarskog proizvođača automobila. Svi se motori opremaju ručnim šestostepenim mjenjačem, dok je benzinac 1.6 dostupan sa CVT mjenjačem, a snažniji dizelaš sa automatskim mjenjačem sa šest brzina. Vožnja novog Aurisa potpuno je revolucionarna, a kompatibilnost između podloge i vozača prilikom vožnje izaziva strast koja navodi na pomisao rezanje krivina uz pun gas. Možda ovo zvuči kao da smo vozili Toyotu GT86, ali razlika u načinu vožnje i osjećajem za volanom u odnosu na starog Aurisa je drastična. Imali smo priliku probati turbodizelaša 2.0 D-4D sa 126 KS, koji je zasigurno najbolje izbalansirana opcija, jer pruža dobar omjer uvjerljivih performansi i niske potrošnje.

Ovaj dizelski motor, uz kombinaciju nižih sjedišta, kokpita, agresivnog prednjeg dijela, kožne unutrašnjosti tjera vozača luči u vozaču adrenalin koji ga tjera da papučicu gasa ne popušta, dok s druge strane, motor odgovara željom i mogućnošću da u svakom stepenu prenosa daje motiv za više. Ovaj će model biti najskuplji u ponudi, a cijena još nije određena. Osim ovog dizelskog dragulja, probali smo i 1,6 benzinac, koji solidno ubrzava, te se vidi da motor raspolaže pristojnom rezervom snage. Oduševljava uglađen rad motora i dobra stabilnost. Sniženje težišta za centimetar omogućilo je da se uvjerljivo ležanje i stabilnost postiže sa ovjesom koji nije prekrut, odnosno koji pruža i pristojnu dozu udobnosti. Na modelima sa 1,6-litarskim benzincem, sa dvolitarskim dizelskim motorom i sa hibridnim pogonom serijski se ugrađuje multilink ovjes pozadi, dok za modele sa 1,33-litarskim motorom i sa 1,4-litarskim D-4D motorom, zadnji ovjes čini klasična torzijska osovina. Razlika između ova dva sistema vješanja najbolje se osjeti u kabini.

U svakom slučaju, na testnoj vožnji nova Toyota Auris nas je dovezla i do najzapadnije tačke Evrope – Caba da Roca, što se može smatrati metaforom sigurnog nastupanja i etabliranja na evropskom tlu sa svojim novim evropskim dizajnom. Inače, Toyota je uložila oko 230 miliona eura u projekat proizvodnje novog Aurisa u Velikoj Britaniji, a na kojem je već zaposleno 800 radnika. Novi Auris je strateški važan model za Toyotu u Evropi, a radi se o popularnom porodičnom automobilu, u, slobodno se može reći, najatraktivnijem tržišnom segmentu.

Vidi se i osjeća da su se u Toyoti potrudili i napravili apsolutno novi automobil, koji je već osvojio pet zvjezdica po EuroNCAP testu. U Toyoti procjenjuju da će trećina kupaca birati benzinski, trećina dizelski, a trećina – hibridni pogon. Već za početak prodaje pripremljen je hibridni pogon, a Toyota planira u 2013. godini proizvesti oko milion vozila na hiibridni pogon, dok je plan da do 2015. godine proizvedu oko pet miliona vozila na hibridni pogon i time postanu lideri u ovom segmentu.

Cijene za BiH

Dizajniran za Evropu, njegovo najveće tržište, novi Auris proizvodi se u pogonu Derbyshire u Velikoj Britaniji, zajedno sa modelom Avensis. Na bh. tržištu Auris se očekuje već početkom 2013. godine, a osnovni model sa 1,33 motorom koštaće oko 26.500 KM, dok će verzija sa 1,6-litarskim motorom sa 131 KS imati cijenu od oko 27.000 KM. Cijene dizelskih varijanti još nisu formirane.