Categories
Novosti Testovi

Vozili smo: Toyota GT86

Nedavno smo na Grobniku imali priliku probati sigurno jedan od najiščekivanijih modela ove godine, a radi se o Toyoti GT-86. Ovaj model ponovo Toyotu vraća u sami vrh prozvođača cjenovno prihvatljivih sportskih automobila, nešto u čemu je ova kompanija bila uvijek jako dobra. Još prije zvanične svjetske promocije, koja je ovog proljeća održana u Barceloni, u medijima se znalo da je Toyota napravila pravi sportski automobil, koji pruža čist, iskonski užitak vožnje zahvaljujući preciznosti i trenutnim reakcijama na najmanji dodir papučice gasa ili zakretanje volana. Nije ni čudo što se Toyota vratila svojim sportskim korijenima, jer konkurencija ne miruje, te neki proizvođači imaju nekoliko sličnih automobila u ponudi, što je natjeralo Japance da predstave svog novog sportistu.

Još od posljednje generacije modela Celica, Toyota nije imala predstavnika u klasi sportskih kupea, a GT-86 je tu da to promijeni. Međutim, GT-86 nije običan sportski model, jer je to trenutno jedini sportista na svijetu sa bokser motorom smještenim naprijed i stražnjim pogonom. Osim toga, Toyotini inžinjeri postigli su da ovaj model ima malu masu, koja je nešto veća od 1.200 kilograma, te da automobil ima nisko težište, što je idealno za dinamičnu vožnju, koja daje maksimalan užitak. GT-86 igra i na emocionalnu kartu, kako po pitanju dizajna, tako i po pitanju tehničkih detalja. Naime, on donosi duh nekadašnjih Toyotinih sportskih automobila koje su vozači hvalili u svim krajevima svijeta. Tako je ovaj model nastao kao svojevrsna posveta voznim osobinama Corolle Levin AE86 i njenoj posebnoj povezanosti sa vlasnicima, entuzijastima, drifterima i tunerima. Što se tiče dizajna, GT-86 na sebi nosi neke dizajnerske detalje koji su preuzeti sa legendarnog modela 2000-GT, koji je i danas jedan od najljepših automobila ikada napravljenih.

Još jedna autentičnost ovog modela jeste što su neke stvari na automobilu vezane za broj 86. Naime, provrt i hod cilindara bokser motora je 86 milimetara, a to je nešto što je Toyota i ranije primjenjivala na svojim modelima. Tako su legendarni 3M motori iz modela 2000 GT i 1G-G motori iz Toyote Supre bili redni šestocilindraši sa jednakim provrtom i hodom koji je iznosio 75 milimetara. Osim toga, redni četverocilindrični motor iz Celice i MR2 također je imao provrt i hod od 86 milimetara. Međutim, Toyota je GT-86 dala još jedno jedinstveno obilježje, pa promjer kromiranog završetka ispušne cijevi iznosi tačno 86 milimetara.

Što se tiče dimenzija, Toyota GT-86 je dugačka 4.240, široka 1.775 i visoka samo 1.285 milimetara, dok međuosovinski razmak znosi 2.570 milimetara. Ovakve dimenzije čine GT-86 veoma kompaktnim, te je vrlo lagan i za svakodnevnu upotrebu. Uz ove dimenzije, oblik i smještaj bokser motora daje veoma nisku poziciju sjedenja koja iznosi oko 46 milimetara. Ovo je doprinijelo i tome da ovaj model ima gotovo idealan odnos uravnoteženosti i gotovo savršenu raspodjelu mase u omjeru 53:47.

Iako smo imali kratku priliku za probu novog Toyotinog sportiste, čak smo i tokom dva kruga na legendarnom trkalištu Grobnik mogli vidjeti kako se radi o fantastičnom automobilu. Prvo što nas je oduševilo je odličan i ergonomski kokpit, koji je rađen da potpuno udovolji vozaču. Pazilo se da ne bude viška detalja, koji će mu tokom vožnje odvlačiti pažnju. Sve je podređeno vozaču, što možda i izgleda malo sebično, ali, s obzirom na to o kakvom se vozilu radi, to je i razumljivo. Sjedišta su testirana na stazi u Nurburgringu, a napravljena su da vozaču udovolje po pitanju udobnosti, čak i nakon dugotrajne sportske i oštrije vožnje. Tokom vožnje automobila po stazi impresioniraju bočni nasloni sjedišta, koja su dodatno ojačana kako bi pružila maksimalnu podršku tokom ubrzanja u krivinama. Još jedna posebnost je i volan, koji ima promjer od 365 milimetara i na prvu se čini premalim. Međutim, čim ga obuhvatite dlanovima vidite da je idealan za vožnju. Osim toga, napravljen je prema uputstvima iskusnih test vozača kako bi klizanje dlanova bilo što manje, čime imate odličan grip tokom vožnje.

Lako je naći idealnu vozačku poziciju, a čim krenete osjetite kako je gas na dodir veoma osjetljiv, dok vas automobil svojim reskim zvukom mami da papučicu odmah pritisnete do poda, ali ne smijete, jer vam je profesionalni suvozač rekao da morate poštovati ograničenje brzine u pitlaneu. Imali smo priliku probati GT-86 sa automatskim mjenjačem, dok model sa ručnim mjenjačem, radi velikog interesa hrvatskih novinara i VIP kupaca, nismo imali priliku probati. Inače, i automatski i ručni mjenjač dolaze sa šest brzina Kako je ovo bila prva samostalna vožnja po Grobniku, prvi krug provozali smo veoma brzo, prema nekim pravilima vožnje po otvorenim cestama. Tu smo uvidjeli da je GT-86 jednostavno prilijepljen na pistu, fino podešeni ovjes, kočnice i volan, u kombinaciji sa malom masom i niskim težištem, mame osmijeh na licu svakog vozača. Prednji McPherson i stražnja dvostruka ramena podešeni su na taj način da vozaču odmah odgovore na svaki zahtjev.

Promjena brzina automatskog mjenjača je dobra, mada bismo više voljeli da smo probali ručni mjenjač, za koji smo od kolega čuli samo riječi hvale. Mjenjač doprinosi odličnim ubrzanjima i međuubrzanjima, a velike i snažne kočnice sa hlađenim diskovima sprijeda i straga pružaju idealne sposobnosti zaustavljanja automobila, tako da smo u nekim momentima mogli i kasnije zakočiti na ulasku u zavoje. Drugi krug vozili smo malo obazrivije, čemu su doprinijeli i savjeti suvozača za hvatanje idealne putanje po grobničkoj stazi.

Ovakve performanse GT-86 treba zahvaliti motoru, kojeg je Toyota razvijala zajedno sa Subaruom. Radi se o dvolitarskom atmosferskom benzinskom motoru, a Toyota namjerno nije htjela ugradnju turbopunjača, jer su željeli sirove performanse. Također, ovaj motor je prvi bokser motor s Toyotinom D-4S tehnologijom. Jačina mu je 200 konjskih snaga i pruža 205 Nm obrtnog momenta pri 6.600 obrtaja u minuti, uz maksimalnu brzinu veću od 220 kilometara na sat. Prema fabričkim podacima, prosječna potrošnja goriva je 6,9 litara na 100 pređenih kilometara.

Nova Toyota GT-86 dolazi sa tri boje sjedišta i sedam vanjskih boja, a u BiH već se može naručiti po cijeni, koja će se, u zavisnosti od paketa opreme, kretati od 58.000 do 62.000 KM.

Nastavak tradicije

Iako je trenutno GT-86 jedini automobil sa bokser motorom i stražnjim pogonom, on ipak nije bio prvi sa takvom konstrukcijom. Ta čast pripada modelu Toyota Sports 800 sa dvocilindričnim bokserom koji je Toyota počela razvijati 1962. godine, koji je ujedno bio i prvi Toyotin sportski model. Nastavak sportske tradicije krenuo je sa modelom 2000-GT, koji je na Tokijskom salonu automobila predstavljen 1965. godine i koji je imao dvolitarski redni šestak, a ovaj automobil lansirao je Toyotu u orbitu popularnih sportskih automobila. Osamdesete godine prošlog stoljeća obilježio je model AE-86, koji je bio cjenovno prihvatljiv kompakt male mase sa sprijeda smještenim motorom i stražnjim pogonom.

Obične gume

Zanimljivo je istaknuti da je GT-86 serijski opremljen istim gumama kao i hibridni model Prius, jer se dinamički potencijal njegovog podvozja ne oslanja na gume visokih performansi. Ipak, za ovu priliku na Grobniku korištene su Toyo gume, ali je gruba asfaltna podloga staze na gumama ubrzo ostavila dubok i neizbrisiv trag pa su već nakon desetak bržih krugova bile zrele za zamjenu.