Categories
Novosti Vijesti BiH

Autocommerce ili kako (ne)prodati automobil

Kako to obično biva, naša zemlja je uvijek žrtva prepucavanja velikih igrača. Tako je u ovom slučaju, a radi se o prodaji, tačnije zastupništvu, automobila. Naime, za BiH je glavni zastupnik FIAT-a, Alfa Romeo i Lancia modela firma Autocommerce. Radi se o ispostavi istoimene hrvatske, tačnije zagrebačke firme, koja je opet pod vlasništvom jedne slovenačke firme. U ovome ne bi bilo ništa čudno, a nije ni bilo, sve do kraja prošle godine, kada je objavljeno da je FIAT u BiH prodao 42 nova vozila, dok je Alfa Romeo prodala dva komada. Iskreno, ove brojke nas nisu ni iznenadile, kada znamo koliko je za proizvođače automobila (ne)bitno ovo tržište, ali ono što nas je iznenadilo jeste neprofesionalnost kompanije Autocommerce, koja se već odavno nije udostojila da svoje poslovanje u BiH podigne na viši nivo.

Naime, ova firma je u BiH prisutna već više od 10 godina, a za taj period, nisu se udostojili napraviti pravi prodajno-servisni centar u BiH. Saloni su uvijek bili locirani po zavučenim dijelovima glavnog grada BiH, čast izuzecima salonima u ostalim bh. gradovima i ljudima koji su dobili franšizu za zastupništvo, dok je servisna usluga bila na relativno niskom nivou. Prije skoro četiri godine, krenula je silazna putanja ove kompanije, kako po prodaji, tako i po renomeu. Sa nekadašnjih trocifrenih brojeva prodaje, došlo se do prošlogodišnjih 44, a boljoj prodaji nisu mogli doprinijeti ni popularni modeli privrednog programa. Suvišno je sad spominjati da u BiH nikada nije promovirana nova generacija FIAT-a Doblo, iako se radilo o jednom od najpopularnijih dostavnjaka u našoj zemlji, dok su se promocije modela Alfa Romeo Giulietta odigrale samo u prodajnim katalozima. To i ne treba čuditi, jer se prave premijere modela koje zastupa ova kompanija mogu prebrojati na prste jedne ruke za posljednjih 10 godina. Zato se i postavlja logično pitanje, kako je Autocommerce ovdje ikako uspijevao prodavati automobile?

Odgovor je jednostavan, većinu prodaje ovih modela činila je prodaja iz drugih gradova, dok se u Sarajevu automobil mogao kupiti, tek ako unajmite turističkog vodiča da vas odvede do salona. Osim toga, tradicionalna naklonost bh. kupaca prema FIAT-u, držala je prodajne brojke na toplom režimu. Prema posljednim informacijama, jedini salon kompanije Autocommerce u Sarajevu je zatvoren, a radnici pokušavaju spasiti šta se spasiti može, ali u tome im izgleda ne ide baš dobro. Ono što još više iznenađuje jeste indoletnost centrale FIAT-a, koja ovakav jadan nivo prodaje i zastupanja trpi već godinama ili ih, u krajnjem slučaju, boli briga. Sumnjamo da ne znaju o kakvim se stvarima radi, ali za posljednjih 10 godina niko se iz ove kompanije nije udostojio prikazati u BiH. Također, sumnjamo da će BiH preći pod ingerenciju kompanije FIAT Srbija, što bi možda bilo i najbolje, kada se u obzir uzmu planovi prodaje modela iz Kragujevca širom regije.

Tračak nade da će možda za grupaciju FIAT doći bolji dani u BiH, dalo je nedavno otvorenje salona IAM u sarajevskom naselju Alipašino polje. Iako i ovdje moramo kritizirati čelnike ove kompanije, jer većinu pripadnika sedme sile nisu na vrijeme ili nikako obavijestili o otvaranju salona, ipak ćemo pohvaliti uloženi trud i pokretanje stvari sa mrtve tačke. Ova kompanija, koja je inače ovlašteni zastupnik Ssang Yong modela u BiH, krajem prošle sedmice je otvorila salon u kome će prodavati modele iz FIAT grupacije.

U kompaniji IAM su načinili plan prodaje za ovu godinu koji je, kako kažu realan i ostvariv.

„Plan je realan, a on podrazumijeva prodaju 75 jedinica Fiat, Alfa Romeo, Lancia i Fiat Professional modela. Pored toga, nećemo zapostaviti SsangYong za kojeg imamo plan prodaje u ovoj godini od 35 jedinica.“ – rekao je Mirsad Mrdić direktor kompanije IAM.

Iako se radi o maloj cifri, ipak smatramo da je plan realan i da će se čak i nadmašiti. Ipak, ostaje gorak ukus u ustima, jer će i dalje generalno zastupništvo za BiH imati firma Autocommerce, koja je prodaju modela FIAT grupacije uspjela srozati i u Hrvatskoj. Ne dao Bog, da kojim slučajem, ova firma krene sa prodajom FIAT modela u Italiji….

 

 

One reply on “Autocommerce ili kako (ne)prodati automobil”

Comments are closed.