Categories
Noviteti Novosti

Promocija nove Toyote Yaris u Kopenhagenu (galerija)

Na poziv kompanije Toyota Adria, novinari iz BiH imali su priliku prisustovati promociji nove Toyote Yaris. Promocija je održana u Kopenhagenu, a s obzirom da se radi o jako bitnom modelu za Toyotu, interes novinara je bio veliki.

Toyota Yaris je u prvoj generaciji došla na tržište 1999. godine, a u ponudi Toyotinih vozila je smijenio model Starlet. Modeli namijenjeni evropskim tržištima proizvodili su se u Francuskoj i Japanu. Ponuda motora je u početku sadržavala samo dva benzinca zapremine jedne i 1,3 litre. Manji motor razvijao je snagu od 65, a veći 86 konjskih snaga. Ovaj automobil je 2000. godine pobijedio na izboru za Evropski automobil godine. Druga generacija je predstavljena u jesen 2005. godine, te odmah osvojila maksimalnih pet zvjezdica na Euro NCAP testu sigurnosti. Početna ponuda motora  se sastojala od dva benzinca i jednog dizelaša i bila je prenesena iz prve generacije, uz tek nešto manja pojačanja snage kod benzinaca i nešto veće pojačanje snage dizelaša. Od početka 2007. godine na tržištu je dostupan i sportski model Yaris TS pokretan novorazvijenim 1,8 litrenim benzincem sa 132 konjske snage.

Razumljivo je zašto je ovaj model bitan za Toyotu, pa je sa velikom pažnjom razvijana treća generacija. Iako novi Yaris raspolaže sa velikim brojem noviteta, mora se reći da je razvijan na osnovu svojih prethodnika, što i nije loša stvar. Gledajući sa vana, vidi se da je Yaris narastao i sa skoro 3,9 metara dužine predstavlja veliki napredak po pitanju dimenzija. Ostale dimenzije su na nivou prethodnika, a Yaris druge generacije je ionako bio jedan od najprostranijih automobila u klasi.

Dizajn novog Yarisa je sada nešto drugačiji i mnogo ozbiljniji, a gledajući sprijeda, primjetne su note kućnog dizajna, posebno modela IQ. Prednji dio je sada mnogo klinastiji, sa dosta oštrih linija, a sa velikom maskom hladnjaka na donjem dijelu prednjeg karambolke, reklo bi se da Yaris ima i pomalo sportski dizajn. Farovi su također novog oblika i nešto su veći nego kod prethodnika. Bočna linija je slična kao kod prethodne generacije, dok je stražnji kraj dobio novi izgled. Najveća promjena u odnosu na prethodnika jeste smještaj registarske tablice koja se sada nalazi na petim vratima, a iznad nje je smještana kromirana letvica. Stražnja svjetlosna grupa je drugačijeg dizajna i izgleda mnogo ozbiljnije, dok su u krajevima stražnjeg branika sada smještene takozvane mačije oči. Novi Yaris je dizajnirao Japanac Dezi Nagaya, što je pomalo iznenađujuće, jer su do sada Japanci dizajn Yarisa prepuštali Evropljanima. Ali, mora se priznati da je Nagaya napravio pravi posao, a u video poruci koju smo imali priliku vidjeti na prezentaciji modela, Nagaya je rekao da je Yaris namjerno ozbiljnije dizajniran, kako bi privukao nove kupce.

Enterijer Yarisa je potpuno nov i značajno se razlikuje od prethodne generacije. Najbitniji detalj jeste da su sada insturmenti smješteni ispred vozača, a ne na vrhu centralnog grebena, te da su instrumenti analogni, a ne digitalni. Mora se priznati da je to odličan potez Toyote, a instrumenti su sada mnogo pregledniji i dostupniji vozaču. Novost je i da nema klasičnog centralnog grebena, nego je tu sada praznina, koja je idealna za smještaj velikih boca, ali i manjih sitnica. Kao što smo već navikli od Toyote, za materijal u unutrašnjosti se koristi reciklirana plastika, koja je ipak ugodnija oku, nego dodiru. Ipak, ovo nije veliki minus, jer je ova vrsta plastika znatno otpornija na grebanje. Da ne mislite da je čitav eneterijer urađen od te vrste plastike, u enterijeru se nalaze i plohe od gumirane plastike ispred suvozača i na vratima. Ovi dijelovi znatno doprinose razigranom izgledu unutrašnjosti, a kupci će ih moći naručivati u raznim bojama. Ipak, ono što je najbitnije jeste novi multimedijalni sistem Touch&Go, koji će se u budućnosti nalaziti u svim modelima Toyota vozila. Radi se o sistemu koji u sebi integrira nekoliko opcija koje vozaču u svakom momentu mogu reći podatke o vozilu, stanju na cesti, potrošnji, informacijama, vijestima…Osim toga, sistem je kompatibilan sa bluteooth tehnologijom, pa se na njemu može slušati muzika i surfati internetom, a sve preko vaših mobilnih uređaja, dok se rukovanje ovim sistemom obavlja putem touchscreena.

S obzirom na to da je međuosovinsko rastojanje povećano za pet centimetara, u kabini je značajno prostranije nego u prethodnoj generaciji. Tako je prostor ipsred stražnjih sjedišta još više prostraniji, jer su prednja sjedišta tanja, što je dovelo do 645 milimetara prostora za noge i to je najbolji rezultat u klasi. Osim toga, na verzijama sa automatskim CVT mjenjačem, pod ispred stražnjih sjedišta je potpuno ravan. Novost je i ta da više u ponudi nema opcije stražnjih kliznih sjedišta, jer je zapremina prtljažnika veća nego kod prethodnika i ona iznosi 286 litara.

Vozne karakteristike ćemo bolje opisati u testovima koji slijede, kada Yaris početkom oktobra dođe na bh. tržište, ali ćemo reći da smo imali priliku probati 1,4 litarski D4-D dizelaš sa 90 konjskih snaga jačine i 1,33 litarski benzinac sa 99 KS. Potonji smo najviše željeli probati zbog novog automatskog CVT Multidrive S mjenjača sa sedam brzina. Ovo je prvi put da Toyota u ovako malu klasu automobila ugrađuje CVT mjenjač, a mora se priznati da je to pun pogodak. Vožnja sa ovim mjenjačem je zaista zadovoljstvo i pozitivno utiče na performanse automobila, a vozač također ima opciju promjene brzina na polugicama iza volana.

Vožnja ovog automobila i ponašanje na cesti je unašrijeđeno u odnosu na prvu generaciju, a ono što oduševljava jeste da je novi Yaris jako stabilan, bilo da se radi o vožnji po autoputu ili na lokalnim dionicama. Pritom je nivo buke značajno smanjen. Ceste u Danskoj su idealne za probu automobila, mada zamjeramo organizatorima na manjku nešto interesatnijih vozačkih dionica. Bilo kako bilo, Yaris je na dobrom tragu svojih prethodnika i sigurni smo da će opravdati trud i zalaganje koje su u njega uložili inžinjeri Toyote. Ne sumnjamo da će doprinijeti nastavku odlične prodaje u svijetu i BiH, a do sada je prodato oko 2,5 miliona Yarisa u Evropi, te oko 5,5 miliona u svijetu.

Na prezentaciji smo imali priliku slušati izlaganja Fabia Capana, direktora odnosa sa javnošću Toyota Motor Europe i glavnog inžinjera ovog modela Hirofumi Yamamota. Njihova izlaganja su bila interesatna i potkrijepljena mnogim podacima o prodaji, dizajnu i budućim planovima oko ovog modela. Tako je Capano na početku svog izlaganja rekao da je Kopenhagen namjerno izabran za svjetsku promociju novog Yarisa, jer predstavlja savršeno mjesto za dokazivanje ovog modela. S druge strane, Yamamoto je govorio o tehničkim detaljima novog Yarisa, a domišljati Japanac je na nešto čudnijem engleskom jeziku pokušao novinarima približiti tehničku materiju.

“Yaris je kompaktan sa vana i prostran iznutra. Nešto smo smanjili visinu auta, a povećali dužinu, što uz povećani međuosovinski razmak daje više prostora u unutrašnjosti. Kokpit je također prilagođen vozaču, a svi sistemi su lako dostupni. Osim toga, radili smo na poboljšanju voznih karakteristika, a prednja osovina je dorađena, što dovodi do kraćeg okretanja volana za 56 milimetara. Amortizeri su posebno razvijeni za tržište EU, a smanjili smo ukupnu masu vozila za 20 kilograma”, objasnio je Yamamoto.

Nakon prezentacije započela je sesija pitanja novinara, što je dovelo do toga da su kolege ipak pronašle nekoliko mana ovom modelu. Jedna od mana je ta što je povlačenje volana prema vozaču ograničeno, to jeste, volan se ne izvlači previše vani. Odgovor Yamamota je bio da će se to vjerovatno u kasnijim produkcijskim verzijama ispraviti. Naša glavna zamjerka i pitanje se odnosilo na smještaj prekidača za board kompjuter. Naime, prekidač se nalazi na instrument tabli i jedino mu se može pristupiti provlačenjem ruke kroz volan, što je u toku vožnje i pomalo opasno. U prethodnom modelu je također postojao ovaj problem, ali je dugme bilo još dalje od vozača na centralnoj konzoli, te smo zbog toga pretpostavljali da vispreni Japanci neće opet napraviti istu grešku. Međutim, prevarili smo i očekivali smo da će prekidač biti na upravljaču, kao što je to slučaj kod drugih Toyota modela. Iako se funkcije board kompjutera mogu provjeravati na Touch&Go sistemu, u startnim modelima ovaj sistem nije dostupan, pa opet ostaje problem provlačenja ruke kroz volan. Odgovor glavnog inžinjera bio je pomalo japanski naivan, što nas je iznenadilo. Naime, Yamamoto tvrdi da je dugme stavljeno na isntrument tablu iz razloga što oni smatraju da se funkcije board kompjutera manje ili nikako ne koriste u toku vožnje, već samo kada je vozilo statično, što baš i nije istina.

“Dugme smo postavili na tu poziciju, jer se, prema našim istraživanjima, ne koristi toliko u toku vožnje”, dodao je Yamamoto, a njegov odgovor je naišao na blagi sarkazam kod kolega.

Prodaja novog Yarisa počinje početkom septembra u Velikoj Britaniji, a zatim na ostalim evropskim tržištima. Očekuje se da će većinu prodaje u svijetu činiti benzinci i to oko 80 posto, dok preostalih 20 posto čine dizeli. U Toyoti kažu da će cijene biti niže u odnosu na prethodni model, a očekuje se prodaja od 200.000 modela tokom 2012. godine. Novi Yaris se kod nas očekuje početkom oktobra, kada će biti i zvanična prezentacija. U neoficijelnim razgovorima smo saznali da će se početna cijena za model sa jednolitarskim trocilindričnim benzincem i 69 KS sa početnim paketom opreme kretati između 22 i 23.000 KM.

 

One reply on “Promocija nove Toyote Yaris u Kopenhagenu (galerija)”

Comments are closed.